Gebiedscommissie wil snel aan de slag met metingen Lieftinghsbroek

Landbouwminister Henk Staghouwer bezocht woensdag het bedrijf van melkveehouder en LTO Noord-regiobestuurder Wietse Duursma in het Groninger Bellingwolde. Daar sprak hij de gebiedscommissie Lieftinghsbroek en vertegenwoordigers van LTO.

Gebiedscommissie+wil+snel+aan+de+slag+met+metingen+Lieftinghsbroek
© Tienke Wouda

De gebiedscommissie wil nog deze zomer de eerste palen slaan voor een meetnetwerk in en rond het stikstofgevoelige Natura 2000-gebied. Het gaat om een voorbeeldpilot. Volgens de commissie kan ze hiermee de regie in eigen handen houden.

Voorzitter Rika Pot van de gebiedscommissie drong erop aan dat het Rijk snel met geld over de brug komt, snelheid en handelen is gewenst. 'We moeten niet praten, maar doen.' Staghouwer zegde toe naar mogelijkheden te kijken voor financiering van dit meetwerk, dat 1,2 miljoen euro moet kosten.


Kritische momenten

Met de metingen wil de adviescommissie nagaan waar de stikstof vandaan komt, waar de stikstof neervalt en wat de meest kritische momenten van verhoogde stikstofbelasting zijn. Dat gaf Martin Scholten van de adviescommissie aan.

Realtime kunnen NOX (stikstofoxiden) en NH3 (ammoniak) in de buitenlucht worden gemeten. Dat moet 24 uur per dag gebeuren door stikstofsensoren van OnePlanet en TNO. Als onderdeel van het meetnet is het ook de bedoeling dat op achttien agrarische bedrijven wordt gemeten.


Grote zorgen over brieven

Tijdens het bezoek werd ook stilgestaan bij de brieven die ministers Staghouwer en Van der Wal deze week naar buiten brachten. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins zei zich grote zorgen te maken over de gevolgen van de stikstofplannen. 'We zijn hier enorm van geschrokken. Het is wat ons betreft onrealistisch. Er moet perspectief zijn. Er is grote onrust. Niet alleen boeren maken zich zorgen, ook de maatschappij.'

Hij sprak dit weekend met veel mensen in het Drentse Dwingeloo. 'Bewoners vragen zich af waarom deze prachtige bedrijven zoveel moeten reduceren. Een boer had ik om 23 uur aan de lijn. Hoe is hij de nacht ingegaan? Dat raakt mij heel erg.'


Meten, registreren en reduceren

LTO Nederland-bestuurder Trienke Elshof hamerde bij Staghouwer op het goed borgen van de driehoek: meten, registreren en reduceren. Dat moet eerst op orde zijn voordat in de gebieden aan de slag kan worden gegaan. 'Dan krijg je draagvlak.'

Volgens de minister is reduceren van stikstof belangrijk om een oplossing te vinden voor de PAS-melders. Hij benadrukte dat niet alleen de agrarische sector moet reduceren. 'Alle sectoren moeten leveren. Daar gaat het ook pijn doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer