Staghouwer: emissiekaartje is indicatief

Het kaartje met de emissiereductiedoelen voor 2030 dat het ministerie van LNV vrijdag met de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied meestuurde, is indicatief. Dat beklemtoonde landbouwminister Henk Staghouwer woensdagavond tijdens een debat over de toekomst van de Groningse boer in Forum, midden in de stad Groningen.

Staghouwer%3A+emissiekaartje+is+indicatief
© Huisman Media

Over het kaartje is de afgelopen week veel onrust ontstaan. Johan Hamster, die Staghouwer opvolgde als landbouwgedeputeerde in Groningen, sprak van een 'ingewikkelde' kaart. 'De kleuren zijn een eigen leven gaan leiden', stelde de minister.

'Het zijn richtlijnen. We moeten dit echt zien als start van de gebiedsprocessen en kijken hoe we de emissiereductie daarin oplossen', zei hij in gesprek met onder meer Hamster, GraJK-voorzitter Jarno Rietema en Wijnand Sukkel, onderzoeker AgroEcologie aan Wageningen University & Research.


Goede boterham verdienen

In provincie Groningen lopen op meerdere plekken gebiedsprocessen, zoals in Westerwolde en het Westerkwartier. Wanneer de kaders helder zijn en er een goede boterham is te verdienen, hebben ondernemers slagkracht, betoogde voorzitter van LTO Noord-afdeling Westerkwartier Henk Hulshoff. 'Ondernemers zoeken uitdagingen.'


Volgens Franke Remerie van burgerinitiatief Land van Ons is de burger hierbij ook aan zet. 'Het gaat heel veel over boeren, maar de burger beseft niet dat zijn voedsel veel te goedkoop is.' Om de transitie mogelijk te maken, is het van belang dat het verdienvermogen verbetert, stelde Staghouwer.


Verdienmodellen en prijsafspraken

In zijn perspectiefbrief liet de minister al weten de druk op te voeren bij de ketenpartijen en retail. 'Wanneer je aan de keukentafel zit bij een boer en in zijn boekhouding kijkt, dan schrik je. De melkprijs is nu 53 cent, maar is ook wel eens 28 cent geweest. Als je naar de prijzen in de supermarkt kijkt, schrik je ook. We moeten onszelf dwingen beter naar verdienmodellen te kijken en stevige gesprekken met de retail over prijsafspraken te voeren.'

Staghouwer is ervan overtuigd dat er een beter verdienmodel komt voor boeren in de jaren dat hij minister is. 'Het is niet meer vrijblijvend. Wanneer het niet lukt, wil ik dat afdwingen met juridische instrumenten. Dat gebeurt in Frankrijk ook, maar het liefst laat ik het over aan de ketenpartijen.'


Boerenprotest

Staghouwer riep boeren op om deel uit te maken van de gebiedsprocessen. 'Het is ongelooflijk belangrijk dat je belang goed gehoord wordt.' Tijdens en na afloop van het debat in Forum protesteerden enkele boeren tegen het stikstofbeleid. Dat gebeurde onder andere op de Grote Markt in Groningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer