Melkveehouders Maismeetnet zaaien massaal mais

De deelnemende melkveehouders aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst waren behoorlijk druk de afgelopen dagen. Ze trokken met de ploeg of rotorkopeg door het perceel om het piekfijn in orde te maken voor het zaaimoment. Bij een groot deel van de twaalf deelnemers zit het maiszaad er in of gebeurt dat volgende week.

Melkveehouders+Maismeetnet+zaaien+massaal+mais
© Maarten Sprangh

'De eerste puntjes komen net boven', zegt Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven. Het mais zit er bij hem ruim twee weken in. Ook heeft hij gras ondergezaaid.

Bij Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot schiet het eveneens flink op. 'Ik verwacht dat de eerste plantjes binnen enkele dagen opkomen.' Hij zaaide de mais van het ras Fanatic twee weken geleden op gescheurd grasland dat hij vooraf freesde, bemestte en ploegde.


Geen last van droogte

Ook al is er enige tijd geen regen gevallen, last van droogte hebben zijn plantjes nog niet. 'Ik zit hier op zandgrond, maar het is gelukkig geen klapzand. De mais is nog zo'n klein pitje. De waterbehoefte is nu niet groot.'

Dieper zaaien zorgt misschien voor sterkere planten

Roelof de Jong, melkveehouder in Abbega

Gerrit de Jong uit het Utrechtse Meerkerk boert op klei-op-veengrond en neemt wel maatregelen vanwege de droogte. De grond was vrij hard, dus legde hij het zaaibed klaar met de messenfrees in plaats van met de rotorkopeg. Begin deze week zaaide hij de mais van het ras LG 31.206 iets dieper dan normaal, zodat het zaad in vochtige grond ligt. 'Nu is het wachten tot de mais bovenkomt.'

Roelof de Jong uit het Friese Abbega vindt het een goed idee van De Jong om het zaad dieper te leggen. Hij stelt het voor aan zijn loonwerker die volgende week komt zaaien. 'Ook hier is de bodem hard. Je kunt er met de schep moeilijk in komen. Dieper zaaien zorgt misschien ook voor sterkere planten. Dat is gunstig, want we hebben altijd last van vogelvraat door roeken.'


Tekst gaat verder onder kader.

'Het zaad lag tussen de droge kluitjes'

Kan het kwaad als mais wordt gezaaid in een droge periode? 'Op zandgrond is dat geen probleem. Je kunt mais tot 6 centimeter diepte zaaien op een vochtige ondergrond', zegt Jos Groten van de businessunit Open Teelten van Wageningen University & Research. 'Zeker als je hebt geploegd met een vorenpakker.' Op kleigrond is dat anders, want daar ligt het zaad tussen kluitjes waardoor het onregelmatig kiemt. Vogels hebben dan meer tijd om plantjes weg te vreten. Bovendien lijden jongere planten onder de grotere, oudere planten. 'Daarom hebben we de droge kleipercelen beregend. Daar lag het zaad tussen kluitjes.'

In de omgeving van Jolan van Noije in het Brabantse Escharen is de mais grotendeels gezaaid. 'Bij onze achterbuurman komen de eerste groene puntjes al tevoorschijn', zegt hij.

Toch is de Brabantse melkveehouder zelf niet zover, omdat hij moest wachten tot het perceel met Snelle Lente Rogge kon worden ingekuild. Dat is gebeurd en nu zit hij op de ploeg. 'We hopen dat de mais er volgende week in kan, maar we kunnen niet alles tegelijk.'

Dit weekend verwacht Van Noije de eerste snede te kunnen maaien. Dat is hard nodig, want het gras begint te verdrogen. De Brabantse melkveehouder hoopt niet dat de droogte de maiskieming in de weg gaat zitten. 'Of we iets dieper zaaien, weet ik nog niet. Want mocht er toch regen vallen, dan kiemt het toch wel. Het is dus nog even afwachten wat de weersvoorspellingen doen.'


Spitten met kraan

Bij Bas Fokkert in het Overijsselse Holthone ging de mais op 28 april de lemige zandgrond in. De teler koos voor het ras Privat. Hij had de grond vooraf gewoeld en klaargemaakt met een spitmachine. 'Op een paar plekken hebben we de grond extra doorgespit met een kraan, op 1 meter diepte. Het zijn lagergelegen delen waar het water zich anders snel verzamelt.'

Daarna ging er 35 kuub runderdrijfmest op het land en 125 kilo KAS-zwavel via rijenbemesting. 'De voeding hebben we iets beperkt, omdat de mais op gescheurd grasland staat. De bodem zal dus nog mineraliseren.'


Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo was deze week volop aan het ploegen. Daarna maakte hij het land zaaiklaar met de kopeg. De afgelopen dagen kon het zaad erin. Wissels koos voor het ras LG 31.206.

Bij Dedde-Jan Tilma in het Friese Hantumhuizen wordt de mais dit weekend gezaaid. 'We hebben de grond klaargemaakt met de rotorkopeg. Het perceel ligt er mooi bij.'

De enige biologische melkveehouder uit het Maismeetnet is Guido Frijns uit het Limburgse Margraten. Hij verwacht binnenkort te kunnen zaaien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer