Telers Maismeetmeetnet afwachtend met inzaaien

Na het koude voorjaar van vorig jaar wachten de deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst op voldoende temperatuur in de bodem en daarmee een vlotte startgroei. Vooral in het noorden valt het tegen.

Telers+Maismeetmeetnet+afwachtend+met+inzaaien
© Johan Wissink

Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond moet nog niet aan zaaien denken. 'Het vocht houdt de bodem langer koud. We hadden een mooie en droge maart, maar begin april viel hier 60 tot 65 millimeter regen. Daarbij speelde nachtvorst, waardoor plaatselijk kiemplanten van suikerbieten bevroren.'

Roelof de Jong uit het Friese Abbegea is ook nog niet aan de maiszaai toe. Wel trof hij al de eerste voorbereidingen. Zo is er twee ton gips, calciumsulfaat, per hectare op het perceel verspreid. Dit verbetert de bodemstructuur van de klei, wat positief is voor de waterregulatie en beworteling.

De Jong kiest voor dit jaar voor het ras Pioneer P8057, na goede ervaringen in 2021. 'Vooral qua tonnages deed dat ras het goed.'

Afhankelijk van het groeiseizoen maak ik wellicht maiskolvensilage

Corné Rommens, melkveehouder in Hoeven

Voor zijn leemachtige maismeetnetgrond kiest Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo voor LG 31.206. 'Een nieuw ras, wat voor vroegheid niet veel afwijkt van de huidige zeer vroege LG-rassen. Waarschijnlijk wordt dit aan het eind van de maand gezaaid, nu staat er nog water op het land.'

Wissels teelt ook dit jaar voederbieten die komende week worden gezaaid. Verder teelt hij 3 hectare veldbonen en wat graan. Vorig jaar werd 1 hectare veldbonen gezaaid: 'Ik zit in een project waarbij akkerbouwers en veehouders samenwerken door grondruil. Qua voederwaarde is de veldboon een goede vervanging van soja. De opbrengst is nog aan de lage kant. Ik begreep dat er vanaf volgend jaar zomerveldboonrassen komen die meer opbrengst geven.'


Stokslabonen

Jolan van Noije uit het Brabantse Escharen teelt net als vorig jaar weer een deel mais met stokslabonen. Eén teeltjaar zegt immers niet alles. Nu staat er op het perceel nog snelle lenterogge dat nog moet worden ingekuild. Dit gewas staat iets minder goed dan vorig jaar. 'Door het koude en droge voorjaar begint de drijfmest nu pas te werken.’ Na positieve ervaringen met Vicente in 2021 zaait hij dat ras dit jaar weer.

Gerrit de Jong uit het Utrechtse Meerkerk ziet de bemesting nu ook werken bij het gras. 'De koeien lopen nu op een perceel waar ze vijf weken geleden ook liepen. Het gras groeit als kool'

Twee weken geleden liepen de koeien op het perceel dat bestemd is voor de maisteelt. Dat wordt rond dit weekend dood gespoten en vervolgens gefreesd en ondiep geploegd. Daarna volgt waarschijnlijk het kilverbord om het perceel vlak te trekken.


• Hoe staat de mais er elders in Nederland bij? Blijf op de hoogte via nieuweoogst.nl/maismeetnet

Voor het maismeetnetpreceel kiest De Jong voor LG 31.206. 'We verwachten een iets hogere opbrengst in combinatie met een goede voederwaarde.' Beperkende factor was de hoeveelheid zaaizaad, waardoor hij op andere percelen Conclusion zaait. Na vogelschade vorig jaar is ook De Jong daarmee ook niet aan de vroege kant.

Mede door de hoge grondstofprijzen teelt Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven dit jaar 20 hectare mais tegen 16 vorig jaar. 'Afhankelijk van de voorraad en het groeiseizoen maak ik wellicht een deel maiskolvensilage.'


Perceel doodgespoten

Het perceel is inmiddels doodgespoten, dit vermindert ook de onkruiddruk. Bemesting met de bouwlandinjecteur maakt de zode kapot. Volgende week wordt het perceel geploegd, bewerkt met de rotorkopeg en ingezaaid. Rommens kiest dit jaar opnieuw voor Dairy Mais Excellent, een mengsel van 40 procent SY Skandic, 38 procent LG 31.214, 13 procent SY Benco en 9 procent Vicente.

Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot verwachtte woensdag om nog voor de paasdagen te bemesten en in de loop van de komende week te zaaien. 'Hier en daar is het iets nat, dat wordt droger. De temperatuur is er, dus waarom zou ik nog wachten.'


Eerste mais deze week al gezaaid

Met de oplopende temperaturen wordt de eerste mais gezaaid. Loonbedrijf Jan Gerritsen uit het Gelderse Heelsum is er als de kippen bij als de grond begint op te warmen. Hij zaait op een hoog zandgrondperceel in Wolfheze als een van de eersten in het land. Hij gaat voor een flinke startgroei voordat de droge zomer begint, waardoor de plant dieper wortelt. Eigenlijk wilde hij de zeer vroege LG Emeleen maandag al zaaien. Door opstartproblemen, de nieuwe trekker was computermatig niet afgestemd op de zaaimachine, kon de combinatie dit seizoen pas woensdagochtend voor het eerst aan de slag.


Dedde-Jan Tilma, melkveehouder in Hantumhuizen
Dedde-Jan Tilma, melkveehouder in Hantumhuizen © Bram Buruma

‘Zonder folie hebben we nog niets op het land te zoeken’


Dedde-Jan Tilma uit het Friese Hantumhuizen is nieuw bij het Maismeetnet. Hij neemt de meetstok over van Willy Aarts. De laatste jaren teelde Tilma mais onder folie. Dit jaar doet hij dit zonder. Hij is nog niet gestart met de voorbereidingen. ‘Het is nog te koud. Zeker zonder folie hebben we nu nog niets op het land te zoeken.’


Wat voor bedrijf heeft u?

‘In maatschap met mijn vrouw Cora run ik een melkveebedrijf met 120 melkkoeien. Voor het melken gebruiken we twee melkrobots. We hebben 55 hectare grasland en 8 tot 9 hectare maisland.’


Hoelang teelt u al mais?

‘Mijn vader was in 1971 al bezig met de maisteelt. Een van de eersten in de regio. Dat slaagde hier niet altijd. De opbrengsten bleven de verwachting en soms kwam het gewas te laat van het land. We hebben daarop jaren mais aangekocht. Sinds 2008 telen we mais, sinds 2010 onder folie. De maisprijzen gingen in 2008 fors omhoog. Vandaar dat we het zelf gingen proberen.’


Maar dit jaar dus niet onder folie?

‘De maisteelt onder folie kan prima in Noord-Nederland. Het betekent vroeg oogsten met goede opbrengsten en mais van goede kwaliteit. Vorig jaar was ik de laatste in de regio die nog teelde onder folie. Dit jaar stop ik er mee. De kosten voor de folie worden hoger. De kwaliteit, de afbreekbaarheid, werd minder. Daarbij is de gewasbescherming onder folie een uitdaging.’


De maisteelt blijft wel?

‘Zeker, de ontwikkelingen in de reguliere maisteelt staan niet stil. Er zijn nu vroege rassen die hier op tijd oogstbaar zijn. Vorig jaar beviel LG Conclusion goed, dat ras wordt dit jaar opnieuw gezaaid.’


Past de grond bij maisteelt?

‘We hebben in deze akkerbouwstreek mooie kleigrond voor de maisteelt. Daarbij is dit een mooi voedergewas met een hoge opbrengst van 20 ton droge stof per hectare. Dat haal je met andere gewassen niet, bij gras blijf je bijvoorbeeld op 15 ton steken.’


U werkt nog niet op het land?

‘Met folie zouden we aan de gang zijn. Het moet eerst warmer worden. Ik was het afgelopen weekend in Twente, daar speelde hetzelfde verhaal. Hoewel de koeien buiten zijn, zie je dat het gras nu pas echt begint te groeien. Het is nog vroeg.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer