IRS: extra stikstofgift in bieten na hevige regen niet rendabel

Door de plaatselijk vele regen afgelopen tijd leeft onder suikerbietentelers de vraag of er geen stikstof is uitgespoeld en of een aanvullende gift gerechtvaardigd is. Dat blijkt niet nodig te zijn, stelt kennis- en onderzoeksinstituut IRS.

IRS%3A+extra+stikstofgift+in+bieten+na+hevige+regen+niet+rendabel
© Twan Wiermans

Volgens IRS hoeft er geen extra bemesting te worden uitgevoerd wanneer de volledige stikstofgift al is gegeven. Dit omdat de extra stikstof het suikergehalte drukt omdat het gewas langer wordt aangezet tot bladproductie. Wel blijkt uit proeven dat de wortelopbrengst toeneemt.

Maar het bijstrooien van stikstof leidt tot een negatief financieel resultaat als het suikergehalte zakt. De minerale stikstof die in het bodemprofiel aanwezig is, blijkt voldoende om in de behoefte van het gewas te voorzien, schrijft IRS.


Onderzoek in Drenthe

De mogelijke meerwaarde van een bijbemesting met stikstof na regen is enkele jaren geleden onderzocht in Drenthe. In de maand mei viel toen 200 millimeter neerslag, waarvan het merendeel in een kort tijdsbestek. De aanvullende gift van 40 tot 120 kilo stikstof per hectare bleek geen positief effect te hebben op de financiële opbrengst.


Dat terwijl de gewasstand gelig was, de groei stagneerde, de hoeveelheid minerale stikstof in het profiel laag was en het effect van extra stikstof op de loofgroei positief was. Ook kan volgens IRS een weelderig loofpakket de ontwikkeling van bladschimmels bevorderen. Daarbovenop komt dat een aanvullende stikstofbemesting door de gestegen kunstmestprijzen financieel nog slechter uitpakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer