Al vroeg veel bladluis in suikerbiet

Keuringsdienst NAK meldt dat sinds begin mei de bladluismonitoring startte al direct veel virusoverbrengende bladluizen zijn gevonden. Op een aantal bietenpercelen in Midden-Limburg en de Noordoostpolder is de schadedrempel van groene bladluizen inmiddels voor de tweede keer overschreden.

Al+vroeg+veel+bladluis+in+suikerbiet
© Twan Wiermans

NAK publiceerde onlangs de eerste resultaten van twee weken monitoren. Landelijk worden er grote aantallen bladluizen gevangen, waarbij vooral in zuidelijke delen van Nederland met name perzikbladluizen worden aangetroffen.

De keuringsdienst laat met een grafiek van een vangbak in het Friese Arum zien dat de bladluisdruk in 2019 en 2020 hoger was dan die in 2021. Volgens NAK zijn deze gegevens representatief voor de resultaten van veel gele vangbakken. In totaal staan er daar in Nederland 41 van.


Eerder stadium

Het lijkt erop dat in 2022 in een eerder stadium veel bladluizen worden gevonden, al is die conclusie nog lastig te trekken. NAK begint namelijk sinds 2021 eerder met het uitzetten van de gele vangbakken. Nu gebeurt dat per 1 mei, daarvoor was dat vaak pas begin juni. Wel constateert de keuringsdienst dat net als in 2019 en 2020 veel en vroeg bladluizen worden gevonden.


Kennis- en onderzoeksinstituut IRS meldt dat op een aantal bietenpercelen in Midden-Limburg en de Noordoostpolder de schadedrempel van groene bladluizen voor de tweede keer is overschreden. Het betreft groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen.


Wekelijks controleren

De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert bietentelers alert te zijn en hun percelen wekelijks te controleren op het aantal groene bladluizen. Overigens heeft het volgens de dienst geen nut insecticiden eerder in te zetten dan dat de schadedrempel is overschreden.

Aan de andere kant moeten telers de bespuiting ook niet uitstellen als de schadedrempel is overschreden, waarschuwt IRS. Op jonge planten richten bladluizen meer schade aan dan op oudere planten. Volgens IRS werken de bespuitingen tot aan het vierbladstadium circa tien tot veertien dagen. Daarna is de werking ruim twee weken.


Vervolgbespuiting

Bietentelers kunnen aan het stadium van de bladluizen zien of een bespuiting nog werkt of niet en of een vervolgbespuiting nodig is. Gevleugelden landen op een recent bespoten plant en zetten ook dan hun jongen af. Beide gaan pas dood als zij van de plant hebben gezogen en voldoende insecticiden hebben binnengekregen.

Wanneer op een perceel ook volwassen ongevleugde luizen te zien zijn, dan is dat een teken dat het insecticide is uitgewerkt. Verder meldt IRS dat het weer effect heeft op de bladluisontwikkeling. Dat proces gaat tijdens koude en natte weersomstandigheden trager dan op warme en droge dagen.


Koud en nat weer

In een dergelijke situatie laten de bladluizen zich wat moeilijker zien, maar zijn er wel en de vermeerdering gaat onverminderd door. Bij koud en nat weer verschuilen de luizen zich in de hartbladeren van de plant, vooral in gekrulde bladranden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer