Ruim 30 procent bietenpercelen gesloten

De suikerbieten hebben in Nederland op ongeveer een derde van de percelen de rijen gesloten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de agrarische dienst van Cosun Beet Company. Wel zijn er enkele regionale verschillen.

Ruim+30+procent+bietenpercelen+gesloten
© Job Hiddink

In het Zuidwesten is ongeveer 50 procent van de gewasrijen gesloten. Voor het Zuidoosten, Flevoland en Noord-Holland ligt dit percentage op 35 procent. Op noordoostelijke lichte gronden zijn de bieten op een kwart van de percelen gesloten.

Door de vele overzaai door korstvorming op noordelijke kleipercelen is daar slechts 10 procent van de bietenpercelen gesloten. 'Ondanks de grote regionale verschillen in neerslag van de afgelopen tijd, is er overal ruim voldoende vocht voor een vlotte groei', aldus Cosun.
Controleren bladschimmels

Vanaf de gewassluiting adviseert kennis- en onderzoeksinstituut IRS om wekelijks te controleren op de aanwezigheid van bladschimmels. Volgens het IRS dient de eerste aantasting zich na het sluiten van het gewas aan. Het exacte moment is echter moeilijk te voorspellen en vooral afhankelijk van het microklimaat in het gewas en de hoeveelheid sporen van de bladschimmels in de grond.


Bladschimmels treden op bij een gunstig microklimaat wat makkelijk ontstaat in een gesloten gewas, schrijft IRS. In alle rassen wordt de schadedrempel bereikt als de eerste plekjes in een perceel worden waargenomen. Om schade door bladschimmels te voorkomen, is dan een fungicidebespuiting nodig. Volgens het IRS kunnen bietentelers het beste het gewas inspecteren op bladschimmels op wisselende gedeelten van het perceel waar de bieten relatief lang nat blijven.


Bemesting

Verder is het volgens het bieteninstituut belangrijk om rondom de gewassluiting na te gaan of er moet worden bemest om gebreken in een later stadium voor te zijn. Al is het niet altijd rendabel om preventief te bemesten. Door de neerslag van de laatste tijd is de vochtvoorziening op de meeste plaatsen hersteld en is een nutriëntengebrek door droogte niet aan de orde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer