Verkleving in suikerbieten door herbicidenbespuiting

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS meldt dat op diverse suikerbietenpercelen planten te zien zijn waarvan de bladeren zijn verkleefd. Dat komt door een herbicidebespuiting met daarin de werkzame stof ethofumesaat.

Verkleving+in+suikerbieten+door+herbicidenbespuiting
© Koos van der Spek

Het verschijnsel is soms zichtbaar wanneer onder bepaalde groeiomstandigheden ethofumesaat wordt gespoten en kan dus al na één toepassing zichtbaar zijn. De werkzame stof zit onder meer in de herbiciden Tramat en Oblix.

Volgens het IRS kunnen in een perceel enkele, maar zeker ook tientallen procenten verkleefde planten voorkomen. Overigens leidt het verschijnsel niet tot schade en groeien de planten gewoon door. Wat verder opvalt bij verkleving, is dat bij de planten die het betreft regelmatig meer zwarte bonenluizen zichtbaar zijn in vergelijking met buurplanten.


Betere schuilplaats

Dat komt omdat verkleefde planten bij wind en regen een betere schuilplaats bieden aan bladluizen. De populatie zwarte bonenluizen is dus beter beschermd op deze planten, stelt IRS. Daarbij moet worden genoemd dat luizen de verkleving niet veroorzaken. Wel kunnen bij zware aantasting door zwarte bonenluizen individuele bladeren krullen, maar ontstaat niet het samenkleven van meerdere bladeren aan elkaar.


Verder geeft IRS een tweede bladluiswaarschuwing af voor Texel en een derde voor Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland, Tholen/Sint Philipsland, West-Brabant, Midden-Brabant, De Kempen, Gelderland, Utrecht-Oost en Zuid-Limburg.


Teppeki, Closer of Batavia

Het betreft de bietenpercelen die langer dan twee weken geleden zijn gespoten met de insecticiden Teppeki, Closer of Batavia. Daar wordt dus opnieuw de schadedrempel overschreden van groene bladluizen: groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen. De vergelingsziekte die de groene luizen kunnen overbrengen, kan tot 50 procent schade leiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer