'Herstel van vertrouwen belangrijk bij stikstofaanpak'

Het nieuwe kabinet is van start, LTO staat gereed! Herstel van vertrouwen is dé opgave voor onze nieuwe ministers. Onze sector staat voor een ongekende transitie, van stikstof tot energie en klimaat, veehouderij tot akkerbouw en vollegrondsteelt tot het gemengde bedrijf.

%27Herstel+van+vertrouwen+belangrijk+bij+stikstofaanpak%27
© Dirk Hol

Van het grootste belang is dat ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal draagvlak vinden bij u, als boer of tuinder, kweker en teler. Voorwaar geen sinecure. Mijn advies: interesse door werkbezoeken, openheid om voorstellen van boerenorganisaties erbij te betrekken en vooral bestuurlijk lef om toekomstgericht de land- en tuinbouw als topsector met verdienvermogen te versterken.

Vertrouwen is ook de boodschap die LTO in de Kamer bracht bij het rondetafelgesprek over gewasbescherming. Het kost steeds meer moeite om gezond en rendabel te telen. Het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen neemt rap af, effectieve en betaalbare alternatieven blijven uit. Ruimte voor weerbaarder telen is essentieel. De toezeggingen zijn er, het gaat nu om de uitvoer samen met de sector!

Herstel van vertrouwen is misschien wel het belangrijkste bij stikstof. Er gaat veel gebeuren in de gebiedsgerichte aanpak. Daar zijn veel belanghebbenden bij betrokken, van natuur tot bouw tot industrie. Cruciaal is dat het boerengeluid juist dáár wordt gehoord.

Cruciaal is dat het boerengeluid wordt gehoord bij de gebiedsgerichte aanpak

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Deze processen lopen al, zaak is dat er heldere regels en kaders komen die deelnemers duidelijkheid en zekerheid bieden. Daar deed LTO voorstellen voor en tal van afdelingen hebben al de lead genomen. De regionale LTO's leveren expertise en deskundigheid en bieden leden een eerste aanspreekpunt. Niet óver je laten praten!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer