'Een bewogen jaar voor boeren en tuinders'

2021 was een bewogen jaar. Ons land bevindt zich, bijna twee jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, wederom in een lockdown. De stikstofcrisis duurt voort, de kosten stijgen en we worden met nieuw of veranderend beleid rondom bijvoorbeeld waterkwaliteit en inkomensondersteuning geconfronteerd. Dat zorgt voor veel onzekerheid, op het boerenerf en in uw gezinsleven. Als voorzitter van LTO Nederland leef ik met u mee.

%27Een+bewogen+jaar+voor+boeren+en+tuinders%27
© Dirk Hol

Na negen maanden formeren werd pas vorige week een coalitieakkoord gesloten. Hoewel het proces het afgelopen jaar regelmatig stil leek te staan, gold dat voor LTO absoluut niet. Duurzaam Evenwicht, de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij, onze Grondvisie, de lobby rondom het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid/Nationaal Strategisch Plan en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, en het vele harde werk op kleinere en grotere onderwerpen van onze sectoren. Met resultaat – want hoewel er nog steeds veel op u afkomt, hebben we gelukkig ook een aantal van de grootste knelpunten opgelost.

Mijn eerste jaar als voorzitter was ook bewogen. Ik heb velen van u gesproken: digitaal, maar ook op het erf of aan de keukentafel. U besprak de uitdagingen waar u voor staat. Dat raakt me, en dat neem ik mee in de behartiging van uw belangen.

Het uitvoerbaar krijgen van het coalitieakkoord zal de eerste maanden veel van ons vragen. Want het akkoord biedt perspectief, ook voor uw bedrijf. U kunt er op vertrouwen dat wij ons volledig voor u inzetten. Ik roep u op om ook zelf mee te doen, aan de tafels voor de gebiedsgerichte aanpak bijvoorbeeld.

U besprak de uitdagingen waar u voor staat. Dat raakt me

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Ik wens u een goede kerst en een goede jaarwisseling toe, in goede gezondheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer