Friesland wil herbestemming boerderij stimuleren met prijzengeld

Provincie Fryslân gaat herbestemming van boerderijen in enkele gemeenten stimuleren met prijzengeld. Ook boerderijen die voor een deel nog een agrarische functie hebben, kunnen deelnemen.

Friesland+wil+herbestemming+boerderij+stimuleren+met+prijzengeld
© Harry Tielman

De tien monumentale of karakteristieke bedrijven die het beste zijn herbestemd, komen in aanmerking voor prijzen tot 25.000 euro. Het geld is bedoeld voor het opknappen van het dak. Zo kan een golfplatendak worden vervangen door dakpannen of riet.

De ambitie van landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) is dat boerderijen ook in de toekomst ankerpunten van het cultuurlandschap en de leefbaarheid blijven. 'Waar naast de landbouw ook nieuwe passende functies een belangrijke bijdrage aanleveren.'


Leefbaarheid platteland

Dat meer en meer historische boerderijen die hun agrarische functie zijn kwijtgeraakt leeg komen te staan en hierdoor vervallen, is negatief voor de leefbaarheid van het platteland, stelt de provincie. Herbestemming is vaak duur. Dat geldt vooral voor het opknappen van daken.


De prijsvraag is van toepassing voor boerderijeigenaren in gemeenten Harlingen, Waadhoeke, Leeuwarden (exclusief de stad Leeuwarden) en de voormalige gemeente Littenseradiel. Zij kunnen hun herbestemmingsplan van 5 september tot en met 3 oktober inleveren bij de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer