Boeren Ooststellingwerf stappen op tijdens stikstofbijeenkomst provincie

Ruim tweehonderd boeren zijn dinsdagavond opgestapt tijdens een stikstofbijeenkomst georganiseerd door provincie Fryslân in het Zuidoost-Friese Elsloo. 'De provincie maakt fout op fout.'

Boeren+Ooststellingwerf+stappen+op+tijdens+stikstofbijeenkomst+provincie
© Burt Sytsma Photography

De provincie had de bijeenkomst georganiseerd om uitleg te geven over het provinciale uitvoeringsprogramma Stikstof. In het gebied ontstond hierover veel onrust.

De agrarisch ondernemers zijn opnieuw 'heel teleurgesteld' over de communicatie van de provincie, geeft Cees Pieter van Burgsteden van stikstofgroep Ooststellingwerf aan. 'De gedeputeerde heeft eerder al excuses gemaakt en beterschap beloofd. Het begon dinsdagavond met kleine dingetjes. Boeren pasten niet allemaal in de zaal. Een gedeelte stond op de gang of buiten. Er waren extra LTO Noord-afdelingen uitgenodigd en dat zorgde voor meer aanwezigen. De koffie was op.'

Wat hem meer verontrust, is de toon van de avond en dat de provincie de zorgen van de boeren niet kon wegnemen. 'De toon was verkeerd. Dit staat zo dicht bij het erf. Daar moet je anders mee omgaan.'


Klinisch verhaal

De melkveehouder uit Oosterwolde vindt dan ook dat de provincie vanuit een andere invalshoek de boeren moet benaderen. 'De gedeputeerde vertelde een heel klinisch verhaal over Aerius en kritische depositiewaarde. Hij staat niet voor een zaal met ambtenaren, maar voor boeren. Wij willen weten wat het Friese uitvoeringsprogramma voor ons gebied betekent. Daarop hadden we gehoopt antwoord te krijgen.'


Het escaleerde toen de provincie het antwoord schuldig moest blijven op een vraag van een loonwerker wat de provincie gaat doen met een techniek op zijn bemester, waardoor er minder stikstof in de mest zit dan men aanvankelijk dacht. 'Dat vond de gedeputeerde een te technische vraag. En dat gebeurt altijd. We maken innovatieve stappen, we mesten anders en we voeren anders, maar daar wordt niet naar geluisterd. Wij willen best meewerken. Maar wat doet de provincie hiermee?'


Zwaard van Damocles

Natuurlijk speelden ook de landelijke stikstofontwikkelingen mee in het besluit van de boeren om de bijeenkomst vroegtijdig te verlaten, erkent Van Burgsteden. De brieven waarmee de ministers vrijdag komen hangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de boeren.

'Dat voelt een zaal ook, enkele uren voor de bijeenkomst kwam Van der Wal nog met de mededeling dat de impact heftig zal zijn. De landelijke overheid die de sector wil inkrimpen. De provincie die aangeeft dat ze het samen met de boeren wil oplossen. Wie moeten we nu geloven?'


Melkveehouder Fokke Hut vindt dat de provincie harder met de vuist op tafel moet slaan. 'De provincie moet tegen het Rijk zeggen dat ze het op deze manier niet wil uitvoeren. Boeren hebben echt het gevoel dat ze in de zeik worden genomen.'


Reactie provincie

'De bijeenkomst is helaas niet zo verlopen zoals we ons hadden voorgesteld', reageert een woordvoerder van provincie Fryslân. 'We hoopten dat de bijeenkomst vooral zou opleveren dat we begrip hebben voor elkaars positie en elkaar vast blijven houden.'

De provincie staat volgens hem naast de boer. 'Wij zijn een landbouwprovincie en willen perspectief voor onze ondernemers met ruimte voor natuur. De provincie wil ook voorkomen dat het Rijk de provincie ziet als platte uitvoeringsorganisatie die precies doet wat het bedenkt.'

Helaas lukte het dinsdagavond door onzekerheid die ondernemers nu voelen niet om een gezamenlijke vuist te maken, stelt de woordvoerder. 'Dit vinden we jammer, maar we begrijpen het tegelijkertijd ook heel goed. Vrijdag wordt een belangrijk moment als blijkt welke maatregelen het Rijk voorstaat. Dan proberen we opnieuw elkaar te vinden.'


Tweede bijeenkomst verplaatst

De tweede provinciale informatieavond die donderdag gepland stond in Donkerbroek verplaatst de provincie. 'Omdat wij nog geen kennis hebben kunnen nemen van de brieven van ministers Van der Wal en Staghouwer, kunnen wij ook niet inhoudelijk reageren. Daarom hebben wij besloten om de tweede informatiebijeenkomst te verplaatsen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer