Staghouwer kan derogatiezorgen nog niet wegnemen

Het is nog onduidelijk of er een overgangsperiode komt, mocht Brussel de derogatie voor Nederland niet verlengen. Dat blijkt uit antwoorden van landbouwminister Henk Staghouwer op vragen van de VVD.

Staghouwer+kan+derogatiezorgen+nog+niet+wegnemen
© Dirk Hol

Tijdens een Kamerdebat woensdag over de landbouw- en visserijraad, die aanstaande maandag plaatsvindt, vroeg VVD-Kamerlid Thom van Campen of Staghouwer werkt aan een overgangsperiode waarin niet wordt gehandhaafd op het overschrijden van bemestingsnormen.


Dat is volgens de VVD'er nodig, omdat het bemestingsseizoen al lang begonnen is en veel boeren daarbij uitgaan van een verlenging van de derogatie. Vorige maand zei de minister dat boeren er verstandig aan doen binnen de norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare te blijven.


Gebiedsgerichte aanpak

Staghouwer kan de vraag van Van Campen niet met een 'ja' beantwoorden, hoe 'vervelend' hij dat ook vindt. Maandag 13 juni geeft Nederland een derde presentatie aan het Nitraatcomité van de Europese Commissie over hoe het kabinet met de gebiedsgerichte aanpak de waterkwaliteit wil verbeteren.

De bewindsman is nog steeds positief gestemd over de uitkomst van de derogatieprocedure. 'Ik ben een optimistisch mens en ga er dan ook vanuit dat we op een goede manier dit discussiepunt achter ons kunnen laten met een goede en juiste oplossing', aldus Staghouwer in een reactie op de vragen van de VVD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer