'Waar is Henk?'

Brussel ligt op ramkoers met Nederland. De eisen die ze stellen aan het verlenen van een eventuele nieuwe derogatie zijn hard en zeer vergaand. Zo vergaand dat ik me afvraag of Europa er nu eigenlijk is voor de lidstaten of de lidstaten voor Europa?

%27Waar+is+Henk%3F%27
© Dirk Hol

Op verzoek van de VVD, ChristenUnie, CDA, BBB en SGP kwam landbouwminister Henk Staghouwer deze week met een update. Daaruit viel op te maken dat geen enkel gunstig scenario voorligt en Brussel Nederland niet meer vertrouwt.

Wat verder duidelijk wordt, is dat Nederland erg laat is met de inzet, voorbereiding op de onderhandelingen en uitvoering ervan. De onderbouwing van de argumenten van de vernieuwde aanpak van het zevende actieprogramma in combinatie met de gebiedsgerichte aanpak en transitieopgave ontbreekt. En dus wil Brussel er niet aan.

De achterstand op dit dossier valt de ministers niet per se aan te rekenen. Door de ellenlange kabinetsformatie vorig jaar is veel tijd verspild en is de sector er pas in het najaar bij betrokken.

Waarom is de minister niet direct met spoed naar Europa afgereisd?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Als de uitzondering op de bemestingsregels er niet komt, betekent dit extra kosten per veehouder die oplopen tot 20.000 euro. En juist dat extra geld hebben de Nederlandse veehouders hard nodig voor investeringen.


Ondanks de slechte en late start van de onderhandeling, vraag ik me wel steeds vaker af: waar is Henk? Waarom is de landbouwminister niet direct na zijn beëdiging begin januari met bloedspoed naar Europa afgereisd, met in zijn kielzog een zo sterk mogelijke delegatie om dit dossier vlot te trekken?

In plaats daarvan verwijst Staghouwer opvallend vaak naar zijn ambtenaren die kennelijk het voortouw hebben in de derogatieonderhandeling in Brussel. Welke rol speelt de minister eigenlijk zelf? Je zou verwachten dat het belang van de derogatie en de moeilijkheid van de onderhandeling chefsache is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer