'Geld over de stikstofbalk smijten'

Als u een grote uitgave doet, gaat u vast eerst goed rekenen: is de uitgave echt nodig, kan het goedkoper? Zeker als u 25 miljard euro wilt uitgeven. Maar bij de stikstofaanpak is dat kennelijk niet nodig. Zonder deugdelijke plannen smijt de regering belastinggeld over de balk.

%27Geld+over+de+stikstofbalk+smijten%27
© Dirk Hol

Want er is veel mis in de rekenmodellen voor de stikstofdepositie. Zoals veel boeren al opmerken: de modellen wijzen vooral naar de veehouderij. De luchtvaart en veel industrie blijven buiten beeld bij de aanpak. Dit komt door aannames in de modellen, amper of niet met werkelijke metingen. Bij echte metingen zou de top 100 van piekbelasters er wel anders uitzien.

De echte piekbelasters zijn namelijk poepende honden en ganzen. Eén hond die poept in een natuurgebied zorgt voor evenveel uitstoot als 285 koeien in de nabijheid. Die onthutsende berekening komt van Geesje Rotgers, onderzoeksjournalist bij stichting Agrifacts. Overtuigende aanwijzingen dat opkoop leidt tot betere natuur ontbreken bovendien. Als alle veehouderijen zouden sluiten, voldoen nog niet alle natuurgebieden aan de normen.

De Europese Commissie ziet in de maatregelen nog geen reden de derogatie toe te kennen. Dat moet toch ernstig te denken geven. We dreigen dus miljarden euro's uit te geven zonder een probleem op te lossen. Erger nog: we krijgen er problemen bij. We verliezen veel agrobanen, het landschap telt nog meer distributiecentra. En we moeten nog meer voeding importeren. Die import is zeker niet milieuvriendelijk en maakt ons nog afhankelijker.

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Ik vrees dat Nederland afstevent op een stikstofschandaal

Laat ik duidelijk stellen: deze stikstofcrisis doet Nederland zichzelf aan. De stikstofnormen zijn geen EU-normen. Nederland heeft zelf veel strengere normen gekozen dan andere landen. Zo streng dat het praktisch onhaalbaar is voor ondernemers. Alleen de Groenen in de Belgische regering lijken ons land te willen volgen, maar alle andere EU-landen zijn realistischer.

Als SGP vinden we dat we ons belastinggeld nuttiger kunnen besteden. Steek liever meer geld in stikstofbeperkende innovaties. Help boeren, tuinders en vissers met de dure diesel en het dure gas. De Europese Unie laat die staatssteun toe. Maar de Nederlandse regering steekt geen hand uit. Belastingbetalers vragen op den duur toch: is die 25 miljard wel goed besteed? Waar zijn onze landbouw en platteland gebleven? Is de natuur nu echt zoveel mooier geworden?

Ik vrees dat Nederland afstevent op een stikstofschandaal, groter dan de toeslagen- en spaartaksaffaire. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Laat de regering dus het huiswerk over doen.


@hjaruissen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer