Van der Wal: 'Impact stikstofaanpak zal ingrijpend zijn'

De gebiedsgerichte stikstofaanpak zal in sommige regio's ingrijpend zijn, maar is desondanks onontkoombaar. 'Ik heb geen keuze, we moeten hier samen met de boeren doorheen', zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Van+der+Wal%3A+%27Impact+stikstofaanpak+zal+ingrijpend+zijn%27
© Dirk Hol

De bewindsvrouw was dinsdag door de Tweede Kamer naar het wekelijkse Vragenuurtje geroepen om uitleg te geven over de stikstofplannen die vorige week uitlekten. Van der Wal wilde niet ingaan op de vraag of de reductiedoelen die NRC naar buiten bracht correct zijn. Ze nam afstand van de suggestie van de SGP dat het 'lek' onderdeel zou zijn van de communicatiestrategie van het ministerie.

Aanstaande vrijdag komt zij na de ministerraad met de agenda en doelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied naar buiten. Eerder kan en mag zij niet inhoudelijk reageren. Dan maakt ook landbouwminister Henk Staghouwer bekend welk perspectief hij boeren kan bieden die door willen gaan.


Door het uitlekken van de reductiedoelen is grote onrust ontstaan in de agrarische sector. Desondanks is Van der Wal niet van plan haar plannen bij te stellen. 'Ik heb geen keuze om de druk te weerstaan, dat moet. We moeten hier samen met de boeren doorheen.' Ze erkende dat ook de overheid jarenlang geen werk heeft gemaakt van het stikstofdossier en dat daarom de reductieopgave nu zo groot is.


Land niet laten verstikken

Van der Wal zal zaterdag haar plannen moeten verdedigen tegenover partijgenoten op het congres van de VVD. Lang niet alle VVD'ers hebben begrip voor de voorstellen. Op het congres wordt over een motie gestemd waarin een groot aantal leden de partij vraagt stikstof het land niet te laten 'verstikken', schrijft het AD dinsdag. Van der Wal was tot voor kort nog de voorzitter van de VVD.


Tegen kritische partijgenoten, maar ook tegen boeren die opnieuw met demonstraties op het Malieveld in Den Haag dreigen, zegt Van der Wal dat ze juridisch gebonden is aan de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019. Sindsdien is het veel lastiger om bijvoorbeeld een bouwvergunning te krijgen. Ze benadrukt dat het kabinet dan ook louter zijn 'huiswerk' doet.


Gevoel van onzekerheid

De minister begrijpt wel het gevoel van onzekerheid waar boeren al jaren mee kampen. Het enige wat het kabinet boeren echt kan bieden is duidelijkheid, geeft Van der Wal toe. Ze hoopt wel dat de plannen die landbouwminister Henk Staghouwer vrijdag presenteert genoeg perspectief bieden voor de boeren die wel blijven boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer