'Provincies dralen terecht met stikstofaanpak'

Kabinet en provincies zitten niet op één lijn over de stikstofaanpak. Het gaat de coalitie, met stikstofminister Christianne van der Wal voorop, veel te traag. Het geduld van D66 raakt als eerste op. Deze week zocht Tjeerd de Groot namens die partij de media op om provinciebesturen te verwijten uitermate laks zijn in de stikstofaanpak.

%27Provincies+dralen+terecht+met+stikstofaanpak%27
© Dirk Hol

De Groot ziet het door hem hard uitonderhandelde regeerakkoord nog maar moeizaam tot wasdom komen. Al is de minister wel met de stoppersregelingen gekomen met plek voor bijna de helft van de 21.000 veehouderijen die Nederland telt. Zo heeft De Groot zijn halvering van de veestapel er toch nog door gekregen.

Provincies twijfelen echter over de nut en noodzaak van de zeer ingrijpende gebiedsgerichte aanpak met bijbehorende uitkoop en verplaatsing van bedrijven. De politieke kleur van de provinciebesturen speelt hierbij een rol en maakt dat de verschillen onderling groot zijn.

Daar komt bij dat lokale politici al vooruitkijken naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023. Politieke partijen zien een electorale afrekening op zich afkomen. Ze hebben te maken met hun eigen politieke werkelijkheid en zijn nu eenmaal geen uitvoeringsorgaan van het kabinet. Het is de prijs van de vergaande decentralisatie die nu wordt betaald en het land moeilijk bestuurbaar maakt in tijden van crises.

Provincies hebben te maken met hun eigen politieke werkelijkheid

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De Groot en het kabinet zouden eerst eens in de spiegel moeten kijken. Dankzij D66 heeft de formatie bijna een jaar geduurd en nu verwacht juist die partij dat provincies in no time met een integraal en allesomvattend gebiedsplan op de proppen komen zonder dat kaders helder zijn. Hoewel er natuurlijk haast geboden is in de stikstofaanpak, is het tempo dat nu wordt verwacht van provincies, onrealistisch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer