Groep agrariërs vraagt om 'Boerenperspectief'

Een groep boeren, verenigd in Boerenperspectief, heeft de ministers Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en de Tweede Kamer opgeroepen om boeren perspectief te bieden voor de lange termijn en hun vertrouwen en ruimte te geven voor een eigen transitie.

Groep+agrari%C3%ABrs+vraagt+om+%27Boerenperspectief%27
© Dirk Hol

Boerenperspectief is ontstaan vanuit Boerenraad, De Plaatsen, Wij.land, BoerenNatuur en Transitiecoalitie Voedsel. Het initiatief wordt gesteund door tientallen boeren en organisaties. De oproep is ondertekend door boeren, onder wie voormalig landbouwminister en akkerbouwer Cees Veerman, en vertegenwoordigers van organisaties zoals LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

In de open brief aan de bewindslieden schijven de initiatiefnemers: 'De Nederlandse boeren en tuinders kunnen en willen van betekenis zijn. Behalve als producent van voedsel willen ze ook worden gezien als leverancier van meer biodiversiteit, een hersteld landschap en oplossingen voor het klimaat-, water- en stikstofvraagstuk.'


Klimaataanpak en stikstof

Verder benadrukken ze de intentie van de agrarische sector. 'Ook nu de klimaataanpak zo urgent is en de stikstofperikelen en biodiversiteitscrisis alle aandacht verdienen, zijn wij als boeren en tuinders van goede wil. Sterker nog: wij willen ons vak zo aantrekkelijk maken dat ook nieuwe boeren en boerinnen toetreden. Om van 'goede wil' te gaan naar 'het goede doen', is naast onze eigen inzet meerjarig stimulerend perspectief nodig, gecombineerd met aandacht voor de mens achter de boer. En die ontbreken in het debat.'


Tot slot doet 'Boerenperspectief' een appel op beide ministers. 'We roepen hen op te investeren in een langetermijnperspectief voor boeren en in een ondersteunings- en ontwikkelprogramma waarin de boer als mens centraal staat. Zonder echt perspectief en zonder begeleiding op maat blijven we hangen in praten, procedures, polarisatie en actievoeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer