Zelf machines bouwen voor uienbedden van 3 meter

Akkerbouw- en loonbedrijf Schnieders in Ter Apelkanaal heeft fors geïnvesteerd in de uienteelt. De 37 hectare uien werden jarenlang op bedden van 1,5 meter geteeld met hulp van diverse loonwerkers. Daarbij stuitte Schnieders op steeds meer bezwaren. Met zelfgebouwd materieel stapt het bedrijf over op 3 meter bedden.

Zelf+machines+bouwen+voor+uienbedden+van+3+meter
© Koos van der Spek

'Bij bedden van 1,5 meter is er weinig ruimte voor de kipper om de eerste te rooien. Daarom moet eerst steeds een bed worden verlegd. We zijn er niet altijd bij als de loonwerker start en kunnen dus niet altijd de juiste plek aanwijzen om te beginnen. Soms moesten we met een oud trekkertje met kleine kipper het eerste zwad laden', vertellen Gerard en Richard Schnieders.

'En we hebben last van stuifzand. Tijdens het zaaien hebben loonwerkers vaak geen tijd om ook de stuifbestrijding met mest of papier te doen. Door zelf een tank te kopen, hebben we dit in eigen hand', aldus de Groningse ondernemers.


Veel voordelen

Richard Schnieders ziet veel meer voordelen in 3 meter bedden. 'Zowel met rooien als laden kun je bredere banden gebruiken. De brede rooizwaden lijken ons mooier werken dan de smalle van 1,5 meter. Je hebt minder terugrollende uien op een gevulde rooimat en we verwachten niet dat de droging veel minder is in het dikkere zwad.'

We bouwden er constant, zeven dagen in de week, met twee tot vijf man aan

Richard Schnieders van akker- en loonbedrijf Schnieders

De overstap naar 3 meter ging niet vanzelf. Een zware trekker op brede banden met een rooicombinatie kopen, zag Schnieders niet zitten. 'Zo'n combinatie is lang en zwaar. Je hebt bijna 300 pk nodig.' Daarom is een Riecam RBM230 zelf omgebouwd tot werktuigdrager op 3 meter spoorbreedte voor het zaaien en rooien.

Een enorme klus, bleek achteraf. Schnieders kocht een gemoderniseerde Riecam waar de vorige eigenaar al een Claas-cabine op had gezet. En de Deutz-motor was dwars op het frame gebouwd.


De ombouw en aanschaf van de zelfrijder en het ombouwen van de trekker en giertank kostte zo’n 200.000 euro.
De ombouw en aanschaf van de zelfrijder en het ombouwen van de trekker en giertank kostte zo’n 200.000 euro. © Koos van der Spek

'Hij koste 30.000 euro, maar er bleek toch nog veel aan te moeten gebeuren. Uiteindelijk hebben we hem helemaal moeten strippen en opnieuw opgebouwd in vijf maanden', laat Schnieders weten. 'We werkten er constant, zeven dagen in de week, met twee tot vijf man aan.'

De Riecam is strak gespoten. De motor is vervangen voor een Deutz-zescilinder. Een hefmast tilt de Kramer zaaimachine met acht elementen. Daarboven staan maar liefs drie rijen van vier granulaatbakjes. Eén rij voor kunstmest en twee voor middelen tegen bijvoorbeeld aaltjes. Elk bakje voedt twee zaaielementen. In de fronthef hangt een Güttler-prismawals.


© Koos van der Spek

De voor- en achteras zijn gestuurd voor een korte draaicirkel op de kopakker. Bijzonder is dat zowel voor- als achteras onafhankelijk stuurt op een eigen gps-ontvanger. Beide systemen zijn wel in hetzelfde SBG Raven-scherm te bedienen. Daarmee beschikt Schnieders voortaan zelf over alle gps-coördinaten.

Daarnaast is de elevator van de uienlader met 87 centimeter verlengd. Op die manier kunnen hogere kippers worden geladen en blijft een zwad verleggen mogelijk.


© Koos van der Spek

Schnieders werkt nu aan de rooiunit die de plaats gaat innemen van de zaaimachine. De Riecam weegt dan zo'n 6 ton. Een stuk minder dan de verwachte 19 ton van een trekker-rooiercombinatie. Ook de 7 kuub giertank is op tandemas en breedspoor gezet, net als de John Deere die ervoor staat. Alles bij elkaar heeft de werktuigdrager met rooier, zaaimachine, gps en het ombouwen van trekker en giertank de vof zo'n 200.000 euro gekost.

'We wisten dit van te voren niet exact, maar als je begint met bouwen heb je A gezegd en dan moet je ook B zeggen', stelt Gerard Schnieders, die al heel wat zelfbouwprojecten achter de rug heeft. In de schuur staan nog twee Riecams. Eén als bietenrooier en één omgebouwd tot liervoertuig. Plannen voor de toekomst zijn er zeker, de spuit kan ook van 1,5 meter op 3 meter worden gezet. 'Daar wordt hij gelijk een stuk stabieler van.'


© Koos van der Spek

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer