Ontheffingenbeleid valse meeldauw uienproefvelden blijft van kracht

Ook dit jaar kan een ontheffing worden aangevraagd voor proefvelden waar onderzoek wordt gedaan naar de bestrijding van valse meeldauw in uien. Het speciaal ontwikkelde ontheffingenbeleid blijft van kracht, meldt keuringsdienst BKD.

Ontheffingenbeleid+valse+meeldauw+uienproefvelden+blijft+van+kracht
© Wim van Vossen

Bestrijding van valse meeldauw in uien is verplicht. Vooral bij percelen waar bijvoorbeeld in verband met deugdelijkheids- of rassenonderzoek doelbewust valse meeldauw wordt geïnitieerd, kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij de omvang van de besmetting boven de wettelijke norm uit komt.

Doel van het ontheffingenbeleid is om het risico van verspreiding van valse meeldauw te minimaliseren zonder de proefnemingen te verstoren. Een ontheffing kan worden verleend aan uienproefvelden van zaadbedrijven, onderzoeksinstellingen en gewasbeschermingsmiddelenbedrijven. Het proefveld mag niet groter zijn dan 2 hectare.


Aanvragen tot uiterlijk 25 mei

Ontheffingen kunnen uiterlijk tot 25 mei worden aangevraagd bij BKD. Deze keuringsdienst is toezichthouder en controleert of aan de ontheffingsverplichtingen is voldaan. Als een ontheffing is afgegeven en na controle blijkt dat niet of onvoldoende aan de voorwaarden is voldaan, dan kan de ontheffing door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden ingetrokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer