D66 en VVD: VN-resolutie om Russische voedselblokkade te breken

D66 en de VVD willen de druk op Rusland verhogen om de voedselblokkade op te heffen en Oekraïens graan vrij te geven. De partijen stellen voor dat Nederland in de Verenigde Naties (VN) een resolutie indient die zorgt dat Rusland voedseltransporten via de Zwarte Zee niet langer kan blokkeren.

D66+en+VVD%3A+VN%2Dresolutie+om+Russische+voedselblokkade+te+breken
© Burt Sytsma

De Russische president Vladimir Poetin creëert doelbewust een wereldwijde voedselcrisis door voedselexport vanuit Oekraïne onmogelijk te maken, stellen D66 en VVD. 'Het is onacceptabel dat Rusland honger als wapen gebruikt en daarmee grove oorlogsmisdaden begaat. Het treft vooral Afrikaanse landen en het Midden-Oosten. Het is belangrijk dat we gezamenlijk een vuist maken en regelen dat Rusland de overzeese voedseltransporten niet langer kan blokkeren', betoogt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans sluit zich daarbij aan: 'Voer de wereldwijde druk op Rusland op. Door de graanexport uit Oekraïne te blokkeren, zet Poetin honger in als chantagemiddel. Via de Algemene Vergadering van de VN kunnen landen deze misdadige blokkade veroordelen en zich uitspreken voor een veilige zeecorridor. Nederland moet voor zo'n resolutie het initiatief nemen. Dit moet een brede aansporing worden voor Poetin om deze wurggreep te stoppen.'


Onmisbare producent

Oekraïne is een onmisbare producent van graan en zonnebloempitten. Rusland bezet de meest productieve landbouwgebieden van Oekraïne. Export van de oogst is onmogelijk door blokkades van de Zwarte Zee. Naar schatting kan ongeveer 25 miljoen ton graan nu niet worden geëxporteerd.


De VN voorspelt dat voor ruim 160 miljoen mensen in meer dan veertig landen een acute voedselcrisis dreigt. De Russen geven openlijk toe voedsel vast te houden en gebruiken hun blokkades als onderhandelingsmiddel tegen het westerse sanctiebeleid.


Resolutie indienen

D66 en de VVD vragen het kabinet de Emergency Special Session van de VN inzake Oekraïne nogmaals bijeen te roepen om een resolutie in te dienen. Nederland zou daarin het voortouw moeten nemen, vinden de partijen. Door het aannemen van de resolutie kan het handelen van Rusland in de Zwarte Zee worden veroordeeld.


Ook legt een VN-resolutie de basis voor humanitaire voedseltransporten vanuit de Zwarte Zee. Zo kunnen essentiële ladingen voedsel naar landen worden getransporteerd waar een nijpende voedselcrisis dreigt.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer