Oekraïense boeren verwachten 40 procent minder tarwe

Oekraïense graanboeren verwachten dat de tarweoogst in het land komend oogstjaar met ruim 40 procent terugvalt. De export halveert ten opzichte van het voorgaande oogstjaar, voorspelt de Oekraïense vereniging van producenten, verwerkers en exporteurs van graan UGA.

Oekra%C3%AFense+boeren+verwachten+40+procent+minder+tarwe
© Haijo Dodde

In tarweseizoen 2022/2023 verwachten graanbedrijven in totaal 19,2 miljoen ton tarwe te oogsten, terwijl dat in het voorgaande seizoen 33 miljoen ton was. Door de oorlog zijn veel graanvelden onbegaanbaar, waardoor ze niet ingezaaid kunnen worden. Desondanks ligt de opbrengst komend oogstjaar drie keer hoger dan Oekraïners zelf consumeren, waardoor in theorie nog wel export mogelijk is.

UGA verwacht dat Oekraïne 10 miljoen ton tarwe gaat exporteren, terwijl dat volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw vorig jaar nog 20 miljoen ton was. Normaal gesproken loopt veel van de Oekraïense export via de havens, maar Rusland controleert een groot gedeelte van de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee of blokkeert ze.


30 procent uit Rusland en Oekraïne

Rusland en Oekraïne zijn beide belangrijke graanproducenten. Samen zijn ze goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export. De Verenigde Naties vrezen daarom dat in veel landen hongersnoden ontstaan door de oorlog. Dat geldt vooral in armere Afrikaanse landen die afhankelijk zijn van geïmporteerd graan uit Oekraïne.


Door de angst voor tekorten schoten de prijzen voor tarwe en andere granen de hoogte in na het begin van de oorlog. Rusland is bovendien een belangrijke exporteur van kunstmest en Oekraïne is een wereldspeler in zonnebloemolie.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN probeert met Moskou en Kiev tot een deal te komen om de graanexport uit beide landen weer op gang te helpen. Hij zei woensdag hoopvol te zijn over zo'n overeenkomst, maar een akkoord is er nog niet.

De Russische president Vladimir Poetin zei graanexport via de Zwarte Zee mogelijk te willen maken en meer kunstmest te willen exporteren, maar pas als de sancties tegen Rusland versoepeld worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer