Project 'Circulair Twenterand' zet in op circulaire streekproducten

Wilfred ten Brinke is geestelijk vader van het project 'Circulair Twenterand'. Samen met partners in de regio hoopt de nutricionist diervoeding van CAV Den Ham met het project een verdienmodel te ontwikkelen voor een deel van de agrarisch ondernemers.

Project+%27Circulair+Twenterand%27+zet+in+op+circulaire+streekproducten
© CAV Den Ham

Wat houdt het project 'Circulair Twenterand' in?

'Als coöperatie willen we onze leden ondersteunen om een goed verdienmodel overeind te houden in een tijd waarin de landbouw aan extra eisen wat betreft natuur, klimaat en circulariteit moet voldoen. Daarnaast zien we een herwaardering van streekproducten bij consumenten en toeristen. Die twee zaken brengen we bij elkaar door samen met geïnteresseerde boeren mooie en duurzaam geproduceerde streekproducten in de regio te ontwikkelen en te vermarkten.'

'Er komt deze zomer een pop-upstore en een streekdiner met onze lokale producten'

Wilfred ten Brinke, oprichter project 'Circulair Twenterand'

Hoe begin je aan zoiets?

'We zijn eerst begonnen met het zoeken naar partners die ook een bijdrage willen leveren. Dat heeft twee jaar geduurd, maar er is veel enthousiasme om er samen de schouders onder te zetten. We hebben nu een samenwerkingsverband met VKON, gemeente Twenterand, het LTO Ondernemersfonds, provincie Overijssel, Rabobank en Accuraat Accountants. Samen met boeren hebben we ideeën opgehaald. Deze week ging het project van start. Nu gaan we aan de slag.'


Waar moeten we aan denken?

'Beginnen met concrete projecten. Er komt deze zomer een pop-upstore waarin we deze streekproducten gaan verkopen. En we organiseren een streekdiner voor bewoners en toeristen waarbij we alleen lokale producten serveren. Komende winter komt er kerstpakkettenactie voor bedrijven. We zijn benieuwd hoe consumenten reageren. Dan kunnen we daarop verder bouwen.'Krijgen de producten een label?

'Ja, maar hoe en wat gaan we nog uitwerken. Belangrijkste criterium is transparantie. Ondernemers vertellen het verhaal achter hun product en laten zien wat ze doen. Ook op het gebied van circulariteit. Want we steken in op een circulaire bedrijfsvoering. De bedoeling is dat deelnemers daarin gaan samenwerken. Bijvoorbeeld door restproducten, restwarmte en grond van elkaars bedrijf te gebruiken. Het staat nog in de kinderschoenen, maar we hopen dat er iets moois uit voorkomt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer