Vierhonderd boeren leveren streekproducten aan bedrijven Zuidas

Zo'n vierhonderd boeren en tuinders rond Amsterdam gaan met hun streekproducten de bedrijven op de Zuidas beleveren. Boerenafzetorganisaties, cateraars en bezorgdiensten werken in deze korte keten nauw met elkaar samen. 'We kunnen ons onderscheiden in de markt', is hun stellige overtuiging.

Vierhonderd+boeren+leveren+streekproducten+aan+bedrijven+Zuidas
© ANP

De Zuidas in Amsterdam telt ruim 2.500 bedrijven in een gebied van 245. Alle zakenlieden van deze bedrijven moeten eten. Voor Mark Frederiks, initiatiefnemer van Local2Local, de reden om op het zakencentrum af te stappen met de vraag: als jullie dan toch moeten eten, waarom geen lokale producten van boeren en telers uit de buurt? Het is voor het eerst dat hij op zo'n grote schaal acteert.

'We zijn er klaar voor. Na twaalf jaar hebben we samenwerkingsverbanden opgebouwd, we hebben kennis en ervaring kunnen uitwisselen en we hebben een assortiment van wel vijfhonderd producten. De paal staat in de grond.'


Meer dan producent

Vereniging Flevofood is een van de producentenorganisaties en werkt al drie jaar samen met Local2Local. Ze vertegenwoordigt bijna honderd boeren uit de Flevoland en een groeiend aantal biedt producten aan op een onlineplatform.

Eigenlijk zou ik zeggen: hoe lokaler, hoe beter

Robert Elshof, biologisch teler in Dronten

'Korte ketens zorgen voor een goede prijs voor de boer, al gaat het om kleinere volumes', stelt bestuurslid Bauke van der Veen. 'Daarnaast draagt het bij aan de boer-burgerverbinding. Doordat boeren hierdoor meer financiële ruimte hebben om te investeren, kunnen ze beter voor hun land zorgen, waar de burger uiteindelijk baat bij heeft.'


Mokums Supersap

Biologisch teler Robert Elshof uit Dronten levert sinds kort zijn Mokums Supersap van appels en peren met een mankementje aan de Zuidas. In de Flevopolder heeft de fruitteler 29 hectare aan appel- en perenbomen staan. 'Via collega-teler William Pouw uit Schalkwijk kwam ik bij dit initiatief terecht', zegt Elshof.


Fruitteler Robert Elshof uit Dronten levert aan de Zuidas.
Fruitteler Robert Elshof uit Dronten levert aan de Zuidas. © Robert Elshof

'William levert fruit voor Utregs Supersap en omdat wij meer in de regio van Amsterdam zitten dan hij, vroeg hij of ik geen Mokums – Mokum is de informele bijnaam voor de stad Amsterdam – supersap kon leveren aan Local2Local voor de Zuidas. Ik was meteen enthousiast. Dat je lokaal kunt leveren aan de Zuidas, is alleen maar goed voor ons imago; biologisch en gezond. Eigenlijk zou ik zeggen: hoe lokaler, hoe beter.'


Kartrekkers

Elshof vindt het initiatief op de Zuidas sympathiek. 'Kartrekkers zijn nodig. Iets begint met enthousiasme en dan gaat er iets groeien. Daarbij vergroot samenwerking de kans op succes, dus ik vind het leuk om daaraan bij te dragen.'

Om een groot initiatief als dit te laten slagen, zijn ook cateraars nodig. Compass/Eurest levert producten aan bedrijfsrestaurants in allerlei sectoren en is onder andere werkzaam op de Zuidas. 'We zien bij onze opdrachtgevers de vraag naar lokale producten toenemen. Zij vinden het maatschappelijk gezien belangrijk om gebruik te maken van streekproducten', zegt Wouter Dekker.

Voor het cateringbedrijf een gat in de markt. 'Door corona hebben we een drop in onze omzet gezien. Kantoren staan leeg, mensen werken thuis. Ook na corona zal waarschijnlijk niemand meer vijf dagen in de week op kantoor aanwezig zijn, dus er wordt minder gebruikgemaakt van het bedrijfsrestaurant. Maar juist door te kiezen voor lokale producten kunnen we ons onderscheiden in deze markt.'


Bezorgdienst

De bezorgdienst Gorillas lijkt in eerste instantie een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. 'Een van de kernwaardes van Gorillas is juist de samenwerking met lokale merken', zegt woordvoerder Cathalijne Groen. 'Zo zijn er in iedere regio streekproducten te vinden in ons assortiment, zo ook Mokums Supersap. Vandaar dat dit initiatief een goede match is met het bedrijf.'

De samenwerking zorgt ervoor dat de stad vanuit alle windrichtingen emissieloos (lees: op de fiets) kan worden bediend.


Voedselveiligheid

Toch is een korte keten bouwen niet makkelijk, weet Frederiks. Hij heeft al twaalf jaar ervaring. 'Er komt veel bij kijken en daar vergissen mensen zich soms in. Het is niet alleen: de boer heeft een product en ik breng het naar de consument. Denk bijvoorbeeld aan voedselveiligheid. Als er een stukje glas in jam blijkt te zitten, moet ik dat kunnen traceren en actie kunnen ondernemen. Die verantwoordelijkheid wordt ernstig onderschat.'

Daarnaast is logistiek een heikel punt. In het collectief komen de kennis en ervaring van de Groene Hart Coöperatie dan ook goed van pas. De coöperatie brengt al twaalf jaar streekproducten op de markt. 35 boeren zijn aangesloten.

'Logistiek in de korte keten is echt anders dan distributiecentra van supermarkten bevoorraden', weet Sophie de Groot. 'Het gaat om relatief kleine hoeveelheden en dat is moeilijk rendabel te maken. Vijf kazen zijn voor een boer misschien veel, maar een transporteur heeft er liever vijfhonderd tegelijk. Maar met Duivenvoorde Transport hebben we het goed op orde en we besteden deze ook uit aan Loca2Local.'


Elf kaasmakers

Wat dit nieuwe initiatief voor zijn producenten betekent? 'We hebben een groot arsenaal aan producten, dus we staan te wachten op de bestellingen. We hebben bijvoorbeeld elf kaasmakers in ons bestand, waardoor we gigantische hoeveelheden kaas kunnen leveren aan de Zuidas', zegt De Groot.

'Er staat dus niets meer in de weg om zaken te doen. De logistiek is geregeld, er is een bestelsite en de producten komen rechtstreeks van de boer. Iedereen die wil, kan zijn producten bij de boer en tuinder vandaan halen.'


'Initiatief heeft bewustwordingsfunctie'

Ook een organisatie als stichting Wij.land, die boeren ondersteunt naar een meer natuurinclusieve landbouw, is betrokken bij het initiatief om streekproducten aan de Zuidas te leveren. 'Dit initiatief heeft ook een bewustwordingsfunctie. Door te werken aan de korte keten, zorgen we ook voor meer waardering voor boeren. Er wordt rondom de stad zoveel voedsel geproduceerd door boeren en tuinders. Eigenlijk is het raar dat zij maar beperkt zichtbaar zijn voor de gemiddelde stedeling', vindt Jan Maarten Dros van Wij.land. 'De boer is behalve voor de voedselproductie ook nodig voor het landschapsonderhoud, voor recreatie', vervolgt Dros. 'Dat Amsterdammers het groen op fietsafstand hebben, die waarde wordt mede gecreëerd door de boer. Als stedelingen snappen dat boeren daarvoor zorg dragen, dan vergroot dat het draagvlak voor de landbouw in de nabijheid van de stad, ook vanuit de politiek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer