Boerschappen wordt coöperatie

Maaltijdboxenbedrijf Boerschappen in Breda wordt een coöperatie. Het bedrijf wil door het binnenhalen van aandeelhouders de snelle groei van de afgelopen jaren doorzetten.

Boerschappen+wordt+co%C3%B6peratie
© Michiel Elands

De omzet van Boerschappen, dat in 2013 is opgericht door Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop, groeide in de afgelopen twee jaar met bijna 500 procent tot ruim 7,3 miljoen euro in 2021. Samen met een netwerk van ruim honderdvijftig kleinschalige producenten en boeren levert Boerschappen diverse maaltijdboxen die zijn op te halen bij dertig ophaalpunten in het hele land. Laten thuisbezorgen is ook een optie.

Het bedrijf verhuist deze maand naar een nieuw bedrijfspand in Breda. Tot nu toe is Boerschappen op eigen kracht en zonder externe aandeelhouders gegroeid. 'Het afgelopen jaar spraken we met tientallen 'impact funds', investeringsmaatschappijen en banken om samen te werken aan de groei van ons bedrijf', zegt Markusse.


'Maar de vele voorstellen voor financieringsvormen passen niet bij ons en daarom hebben Stéphanie en ik de keuze voor een coöperatie gemaakt. Dat biedt de ideale vorm voor de manier waarop wij willen groeien; met aandeelhouders die niet enkel een commercieel belang hebben, maar de wereld ook een stukje mooier willen maken én achterlaten. En die bovendien samen met ons willen optrekken in onze missie om een voedselketen te maken die deugt voor iedereen die erin betrokken is', aldus Markusse.


Omzet verviervoudigen

Boerschappen gaat de komende jaren veel investeren in een nieuw IT-platform, verdere mechanisering in het productieproces en versterking van het team. Markusse en Vellekoop mikken op een verviervoudiging van de omzet in 2024. Het bedrag dat wordt opgehaald met deze fundingsronde komt hier volledig aan ten goede.

De campagne start 14 januari. Dan kunnen aandelen worden gereserveerd met de spelregel: wie het eerst komt, het eerst maalt. Vanaf 1 februari kunnen aandelen worden verzilverd. Boerschappen haalt zes dagen per week bij tientallen kleinschalige boeren dagverse producten op voor de maaltijdboxen.


Support Your Locals

Het Brabantse bedrijf nam precies een jaar geleden alle activiteiten over van Support Your Locals Amsterdam. De twee bedrijven willen samen de lokale en korte voedselketens in en rondom de hoofdstad versterken.

Support Your Locals ontstond in maart 2020 tijdens de eerste coronalockdown. Het doel van dit initiatief was om lokale ondernemers in contact te brengen met boeren en tuinders in de regio.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer