Overijsselse gemeenten tekenen voor meer streekproducten op de kaart

21 van de 25 gemeenten in Overijssel hebben de intentieverklaring 'Eten uit de regio' ondertekend om meer lokaal geproduceerd voedsel te gebruiken binnen de eigen organisatie.

Overijsselse+gemeenten+tekenen+voor+meer+streekproducten+op+de+kaart
© Tys Hallema

Het marktaandeel van voedsel uit de korte keten ligt in Overijssel momenteel op 4 procent. De provincie wil dat opkrikken naar 20 procent.

'Deze intentieverklaring is een eerste stap daarin', zegt Koen Olde Hanter. Hij is sinds begin dit jaar werkzaam als 'dealmaker' en koppelt in die functie voedselproducenten uit de provincie aan afnemers. Hij had gemikt op 10 tot 15 gemeenten en is dus blij met 21. 'De andere vier Overijsselse gemeenten hebben ook interesse, maar het past nu niet binnen de lopende processen.'


Maatwerk per gemeente

De volgende stap in de aanpak is gericht op maatwerk per gemeente. Voor het eind van dit jaar moet voor alle deelnemende gemeenten een concrete invulling van de deal op tafel liggen. 'Je kunt niet opleggen hoe gemeenten dit moeten invullen, dat moet komen vanuit de organisaties', zegt Olde Hanter. 'Daarbij is maatwerk nodig.' Dat heeft onder meer te maken met lopende contracten met cateraars, budgetten, de omvang van de deelnemende gemeenten en in hoeverre zij zelf al initiatieven hebben lopen.

Volgens de planning die Olde Hanter en de provincie hanteren, moet volgend jaar tot uitvoering van de afspraken worden overgegaan. Het idee is dat de gemeenten daarbij als vliegwiel kunnen dienen, aan zowel de producentenkant als bij de afnemers.


Betere beloning

Gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher (SGP) is blij dat de gemeenten zich committeren aan het initiatief. 'Er liggen grote opgaven voor het buitengebied. Meer lokale afzet van voedsel helpt bij het belonen van de boer. Voedsel is een eerste levensbehoefte, het is mooi als je het verhaal kent over hoe de boer bezig is met zijn bedrijf, dieren en omgeving.'

De gedeputeerde zet zich al langer in voor meer lokaal voedsel in Overijssel. 'Lokaal voedsel is over de hele linie duurzamer en het zorgt ervoor dat de consument weer dichter bij de agrariër komt te staan. Meer lokale afzet biedt boeren daarnaast de mogelijkheid om te schakelen naar kringlooplandbouw.'

Behalve met gemeenten is Olde Hanter ook in overleg met bijvoorbeeld zorginstellingen, ziekenhuizen en onderwijsorganisaties. Zo werd vorige maand bekend dat in het nieuwe restaurant van het ROC van Twente in Hengelo minimaal 50 procent lokaal voedsel wordt gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer