Landbouw behoudt geborgde zetels in waterschapsbesturen

De landbouwsector behoudt geborgde zetels in de waterschapsbesturen. Wel wordt het aantal zetels teruggebracht naar twee. Dat zijn er straks evenveel als voor de natuurterreinen, die nu maar één zetel hebben in elk waterschapsbestuur.

Landbouw+behoudt+geborgde+zetels+in+waterschapsbesturen
© ZLTO

Dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een amendement van ChristenUnie, GroenLinks en D66 dat deze wijzigingen beoogde. De fractie gebouwd (bedrijven) verliest haar geborgde zetels. Ook verdwijnt de verplichting dat er minimaal één geborgde zetel deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de waterschappen.

Het amendement is te beschouwen als compromis. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en zijn GroenLinks-collega Laura Bromet hadden eerder een initiatiefwet opgesteld die volledige afschaffing van de geborgde zetels voorschreef, met als doel het verder democratiseren van de waterschappen.


Amendement

Van begin af aan was duidelijk dat de meningen hierover sterk verschilden. Tijdens het debat over de initiatiefwet verrasten ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis en Maarten Goudzwaard (JA21) met een amendement waarin het aantal geborgde zetels werd teruggebracht naar zes, eerlijk verdeeld over de drie huidige categorieën.


De afgelopen weken is achter de schermen gewerkt aan een compromis. Daarbij viel JA21 af. Die partij ondertekende het gewijzigde amendement niet en stemde er ook tegen. Opvallend is dat wanneer het gewijzigde amendement niet zou zijn aangenomen, er alsnog zou worden gestemd over het oorspronkelijke. Dan zou de stemverhouding anders hebben gelegen. Onduidelijk is of die optie het zou hebben gehaald.

Na het stemmen over het amendement werd ook het wetsvoorstel aangenomen. De Groot en Bromet gaan de wet, inclusief de wijzigingen die het amendement voorschrijft, verdedigen in de Eerste Kamer. Een motie van de VVD om de wijzigingen pas na de eerstvolgende waterschapsverkiezingen (in 2023) te laten ingaan, haalde het niet.


Reactie LTO

In eerste reactie zegt LTO Nederland de afschaffing van de geborgde zetels voor de categorie 'bedrijven' onnodig te vinden, maar de belangenbehartiger is tevreden dat de twee landbouwzetels in elk waterschap behouden blijven. 'Dankzij dit politieke compromis blijft de praktijkkennis van de agrariër behouden in het waterschapsbestuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer