Afschaffing geborgde zetels nog geen gelopen koers

De afschaffing van de geborgde zetels voor landbouw, bedrijfsleven en natuur in de waterschapsbesturen is nog geen gelopen koers. De Tweede Kamer toonde zich donderdagavond in een debat sterk verdeeld over het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks.

Afschaffing+geborgde+zetels+nog+geen+gelopen+koers
© Dirk Hol

Veel lijkt af te hangen van hoe de PVV, goed voor zeventien Kamerzetels, gaat stemmen. Kamerlid Barry Madlener van die partij stelde tijdens het debat dat het wetsvoorstel voor afschaffing van de geborgde zetels hem aanspreekt en dat veel boeren zich niet vertegenwoordigd zouden voelen door de geborgde zetels. Wel sprak hij de vrees uit dat de afschaffing door de initiatiefnemers wordt gebruikt als middel om aan doelen te werken waar zijn PVV zich niet in kan vinden.


De VVD, CDA, SGP, BBB, JA21 en ChristenUnie hebben zich uitgesproken als voorstander voor het behouden van de geborgde zetels. 'Geborgde zetels bieden zekerheid en zijn essentieel om tot draagvlak en uitvoerbare maatregelen te komen', aldus Fahid Minhas van de VVD.

SGP'er Chris Stoffer vreest dat er met het afschaffen van de geborgde zetels veel praktische kennis wordt weggegooid. 'Nu heeft 14 procent van de waterschapsbestuurders een relatie met een agrarisch bedrijf, dat moet zeker niet minder worden.' Harry van der Molen (CDA) noemt het voorstel van D66 en GroenLinks 'zeer radicaal'. 'En dat wordt verhuld met mooie woorden als democratisering en modernisering.'


Grote fout

Caroline van der Plas (BBB) denkt dat afschaffing van de geborgde zetels de geschiedenis in zal gaan als een grote fout. 'Waterschappen zullen politieke instituten worden en een logisch gevolg is dat ze opgaan in de provincies. Waterschappen zijn gebaat bij deskundigheid en functionaliteit, niet bij politieke spelletjes.'

De ChristenUnie is voor behoud van de geborgde zetels, maar Kamerlid Pieter Grinwis zegt wel voorstander te zijn van het aanpassen van de verplichting dat er in het dagelijks bestuur per definitie een geborgde zetel zit.


Weg naar waterschapsbestuur vinden

Voorstanders van de afschaffing denken dat de belangen van de partijen die nu nog geborgde zetels hebben, ook prima behartigd kunnen worden wanneer zij via de gekozen weg in de waterschapsbesturen komen. 'Belangenorganisaties weten ook zonder geborgde zetels de weg naar het waterschapsbestuur te vinden', aldus PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop.

Na het meireces gaat het debat op een nog te bepalen datum verder en komen ook initiatiefnemers Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) aan het woord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer