Jetten blijft van glastuinbouw af bij afschalen Russisch gas

Klimaat- en energieminister Rob Jetten is niet van plan de gaskraan van glastuinbouwbedrijven of kunstmestproducent Yara dicht te draaien om de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen. Hij zet in zijn algemeenheid in op energie besparen, investeren in duurzame energie met op korte termijn meer import van vloeibaar aardgas (LNG).

Jetten+blijft+van+glastuinbouw+af+bij+afschalen+Russisch+gas
© dirk hol

Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over de leveringszekerheid van gas. Dat debat draaide uiteindelijk om de vraag hoe Nederland zo snel mogelijk de afhankelijkheid van Russisch gas kan reduceren tot nul. De gedachte is dat de Nederlandse gasafname geld voor de Russische invasie van Oekraïne genereert.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Onder meer PvdA, Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks suggereerden dat het verbruik van grootverbruikers snel moeten worden afgeschaald. Daarbij werd de glastuinbouw en dan vooral de sierteelt genoemd. PvdD-Kamerlid Christine Teunissen vergeleek dit met een 'skihal in Dubai'. 'De sierteelt lijkt me geen essentiële sector in een tijd van crisis.'

Andere Kamerleden, zoals Henri Bontebal (CDA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) weigerden in deze denkwijze mee te gaan. Zij wezen ook op de werkgelegenheid die aan deze bedrijven is verbonden. 'Ik ga niet speculeren over welke bedrijven nu weg moeten. Glastuinbouwbedrijven hebben het al moeilijk', stelde Bontebal.


Juridische basis

Jetten gaf aan geen bedrijven te sluiten om het gasverbruik te drukken. Het Bescherm- en Herstelplan Gas biedt de mogelijkheid aan het kabinet om bedrijven te sluiten, maar deze wet is nu niet van kracht, stelt de minister. 'Het Bescherm- en Herstelplan Gas kan in zijn juridische basis alleen worden toegepast bij fysieke tekorten van gas. Niet bij hoge prijzen zoals nu. Daarom kan ik het bescherm en herstelplan niet nu al inschakelen.'

Jetten gaf wel aan dat hij voor de komende winter meer gas wil importeren uit andere landen en zorgen dat de gasopslagen goed gevuld zijn. Daarnaast wil het kabinet versneld verduurzamingsmaatregelen treffen om het gasverbruik te verminderen. Het kabinet denkt er verder aan de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan te scherpen. Ook komt er een campagne om de mogelijkheden tot energiebesparing, bijvoorbeeld door betere woningisolatie, bij huishoudens onder de aandacht te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer