EU-landen gaan meer Amerikaans gas inkopen

De landen van de Europese Unie moeten zo snel mogelijk van hun afhankelijkheid van Russisch gas af, zo hebben ze de afgelopen dagen afgesproken op hun topbijeenkomsten in Brussel. De Verenigde Staten (VS) gaan al dit jaar aan de EU-landen minstens 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) meer leveren dan vorig jaar.

EU%2Dlanden+gaan+meer+Amerikaans+gas+inkopen
© Energy Valley

Dat is goed voor 10 procent van wat Europa nu nog jaarlijks van Rusland afneemt. In totaal neemt Europa jaarlijks tussen de 150 en 190 miljard kubieke meter gas af van Rusland. Omdat sommige EU-landen voor hun energievoorziening voor meer dan de helft of driekwart ervan afhankelijk zijn, willen sommige landen niet in één klap alles afsluiten. Daarom moeten eerst andere energieleveranciers worden gezocht, zoals Qatar, Saoedi-Arabië of de VS.

In 2030 wil de VS de EU van 50 miljard kubieke meter vloeibaar gas voorzien. Dat kan een derde van wat er jaarlijks uit Rusland komt vervangen. Die verveelvoudiging kan al binnen twee jaar in zicht komen, denken ingewijden. Ook Canada heeft toegezegd dat het meer LNG en olie aan de EU-landen wil leveren.


Inzet op gasbesparing

De EU en de VS zetten verder in op gasbesparing. Ze gaan bijvoorbeeld het gebruik van slimme thermostaten stimuleren, zonnepaneleninstallateurs opleiden en het verstrekken van vergunningen voor groene energie vergemakkelijken. Ook gaan ze de CO2-uitstoot van LNG-installaties verminderen.

Daarnaast is besloten dat het klimaatbeleid en de energietransitie van fossiel naar duurzaam worden versneld en dat de EU zelf meer eigen biogas moet gaan produceren. De nieuwe Duitse coalitie heeft als nieuw politiek doel gesteld dat het al in 2027 geheel van het fossiele gas af wil zijn, wat een enorme ommezwaai is met haar eerdere plannen met de Russische pijpleiding Nord Stream 2. Duitsland wil al dit jaar ook de import van Russische olie halveren.

Voor het aanvoeren, opslaan en transporteren van veel grotere hoeveelheden vloeibaar LNG moeten wel als de wiedeweerga extra opslagtanks en verwerkingsinstallaties worden gebouwd. EU-landen met zeehavens zullen belangrijke nieuwe 'gasrotondes' kunnen worden. De EU-landen gaan waarschijnlijk wel meer betalen dan ze nu voor het Russische gas neerleggen, zo wordt verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer