Jetten: eind dit jaar stoppen met gebruik Russisch gas

Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door energie te besparen en meer gas uit andere landen te importeren 'lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen', aldus de bewindsman.

Jetten%3A+eind+dit+jaar+stoppen+met+gebruik+Russisch+gas
© Dirk Hol

Van het totale Nederlandse gasverbruik komt circa 15 procent uit Rusland. Aan de import van kolen en olie uit Rusland komt ook een einde. Daarvan had Jetten eerder al aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon. Wel werkte het kabinet al aan plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen.

Onderdeel van die plannen is een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas. Daarnaast worden maatregelen genomen, zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland helpt daarbij als dat nodig is.


Jetten kan niet uitsluiten dat na dit jaar nog wel Russisch gas via Nederlandse pijpleidingen naar andere landen stroomt. Om daar een einde aan te maken, zijn Europese afspraken nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer