Kritiek op voorstel GroenLinks voor gasverbod bloementeelt

Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks wil op korte termijn het gebruik van aardgas en andere fossiele grondstoffen verbieden bij de teelt van siergewassen in kassen. Dat verzoek heeft ze aan de regering gedaan en stuit op kritiek op Twitter.

Kritiek+op+voorstel+GroenLinks+voor+gasverbod+bloementeelt
© Dirk Hol

Bromet stelt dat de glastuinbouw in belangrijke mate bijdraagt aan de klimaatverandering en de Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas. Ook constateert ze dat het energieverbruik in de sector niet is afgenomen en in recente jaren zelfs is toegenomen. Hoe het Kamerlid aan deze aannames komt, is onduidelijk. Bromet heeft nog niet gereageerd op vragen van Nieuwe Oogst.Het Tweede Kamerlid van GroenLinks is van mening dat, gezien de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis, de teelt van siergewassen het gebruik van aardgas niet rechtvaardigt. Om die reden verzoekt het Tweede Kamerlid de regering 'zeer spoedig met regelingen te komen die het gebruik van aardgas en andere fossiele energie voor de sierteelt verbiedt of anderszins zeer sterk beperkt'.


Kortzichtig

Meerdere mensen uiten via Twitter kritiek op het voorstel. Zij vinden Bromets visie kortzichtig en willen haar ervan overtuigen dat de kwestie anders opgelost kan worden. Zo stelt Edwin Vanlaerhoven van kassenbouwer en projectontwikkelaar Certhon dat de hightechtuinbouw juist flink bezig is met het verlagen van het gasverbruik. 'Stimuleer dat soort initiatieven!', twittert hij.

Mirjam Nelisse, VVD-Statenlid in Zuid-Holland en woonachtig op een boerderij, is het met Vanlaerhoven eens. Zij meent dat Bromet tuinders beter versneld kan helpen om over te stappen op alternatieve energiebronnen als geothermie.


Stroomleverancier

Anderen geven aan dat de glastuinbouw met hun warmtekrachtkoppelingen (wkk's) inmiddels 10 procent van onze stroom leveren, de thermische energie gaat naar de kassen. Verder wordt er gewezen op de aardwarmteprojecten in de tuinbouw waar woonwijken aan gekoppeld kunnen worden. Ook het belang van de sector voor de werkgelegenheid wordt aangevoerd.Elly Michiels-Fleuren, bestuurslid bij LLTB, vindt dat bloemen en planten een zeer belangrijke bijdrage leveren aan de mentale gezondheid van mensen. 'Dit beperken en onbetaalbaar maken middels zulke maatregelen, gaat onze maatschappij hard raken.'


Uitnodiging

Bouke Arends, burgemeester van Westland, heeft Bromet naar aanleiding van haar motie uitgenodigd voor een bezoek aan het kassengebied in zijn gemeente. Zo kan zij kennismaken met een sector die een grote bijdrage levert aan het bruto nationaal product en ontzettend veel werk maakt van energiebesparende maatregelen.

Het Tweede Kamerlid gaat niet op zijn uitnodiging in. Zij twittert dat zij al bij diverse kassen op bezoek is geweest. Daar heeft zij naar eigen zeggen gezien dat de teelt inderdaad ook zonder gas kan. 'GroenLinks wil zo spoedig mogelijk stoppen met de import van Russisch gas.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer