Verenigde Naties leveren Oekraïners op platteland pootaardappelen

De voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties heeft pootaardappelen uitgedeeld aan bijna 18.000 huishoudens in diverse plattelandsgebieden van Oekraïne. Zo wil de organisatie de voedselzekerheid en het levensonderhoud van deze plattelandsfamilies in Oekraïne waarborgen.

Verenigde+Naties+leveren+Oekra%C3%AFners+op+platteland+pootaardappelen
© Nieuwe Oogst

Ongeveer 46.000 mensen profiteren van de campagne die financiële steun krijgt van de Europese Unie (EU) en de Central Emergency Response (CERF). In totaal is de afgelopen weken 862 ton pootaardappelen geleverd. De distributie werd op tijd afgerond voor de zaaicampagne in het voorjaar. Elk gezin of huishouden - van gemiddeld 2,6 personen - krijgt een kit met 50 kilo pootaardappelen met een verwachte opbrengst van ongeveer 600 kilo.

'Het is nu absoluut cruciaal om boeren te helpen. De groten, maar ook de kleintjes, en de families die betrokken zijn bij de landbouw in de achtertuin', zegt Pierre Vauthier, FAO Oekraïne Designated Responsible Officer. 'Landbouw is een van de belangrijkste sectoren van Oekraïne en belangrijk voor de voedselzekerheid van het land. Het is ook een belangrijke bron van inkomsten voor de 12,6 miljoen mensen die op het platteland wonen. Die maken bijna een derde van de totale bevolking uit.'


Voedselzekerheid

De FAO is sinds 2003 actief in Oekraïne en na het begin van de oorlog heeft de organisatie haar Rapid Response Plan (RRP) ontwikkeld en bijgewerkt om landbouwhulp te verlenen. Verder wil ze daarmee de voedselzekerheid garanderen aan degenen die het meest getroffen zijn door het conflict.


• THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De voedsel- en landbouworganisatie verstrekt inputs voor gewassen en vee, en contant geld om de meest getroffen kleine boeren en veehouders te helpen. Met deze steun kunnen huishoudens zorgen voor groenten, graangewassen, melk, vlees en eieren om zichzelf te voeden.

De FAO roept landen op om samen tot 115,4 miljoen dollar (109,7 miljoen euro) aan financiering bij elkaar te brengen. Met dat geld kan tot december 2022 bijna een miljoen kleine boeren en middelgrote producenten worden ondersteund om zo de beschikbaarheid en toegang tot voedsel te vergroten. Tot op heden heeft de FAO 11 miljoen dollar opgehaald, een slordige 10,4 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer