Europees geld voor grondgebonden bedrijven met varkens of pluimvee

Nederland krijgt 8 miljoen euro uit de landbouwcrisisreserve van de Europese Unie. Dat gebeurt vanwege de effecten die de oorlog in Oekraïne op de landbouwsector heeft. Landbouwminister Henk Staghouwer wil het geld gebruiken om grondgebonden bedrijven met varkens en/of pluimvee te ondersteunen. Dat meldt hij de Tweede Kamer.

Europees+geld+voor+grondgebonden+bedrijven+met+varkens+of+pluimvee
© Twan Wiermans

De landbouwcrisisreserve is bij de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2014 ingesteld. De reserve is gevuld met middelen die door grondgebonden boeren bijeen zijn gebracht, doordat een deel van de directe betalingen is ingehouden. Het zijn bestaande Europese middelen en geen nationale steungelden.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Als lidstaten die middelen niet gebruiken, blijven deze bij de Europese Commissie. De reserve kan worden gebruikt in crisissituaties wanneer de prijzen of markten instabiel zijn of worden, zoals nu het geval is door de oorlog in Oekraïne. De crisisreserve wordt nu voor het eerst ingezet door de Europese Commissie.


Vergroening

Staghouwer wil op korte termijn de Europese middelen toevoegen aan het huidige budget van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de vergroening in 2022. Dat geld is bestemd voor grondgebonden bedrijven met substantiële aantallen varkens en pluimvee.

De betreffende varkens- en pluimveebedrijven met grond ontvangen een eenmalige bijdrage voor het verder verbeteren van de vergroening op eigen grond en om de weerbaarheid te vergroten. Naast de Europese gelden komt er geen cofinanciering door de Nederlandse overheid.


Binnenkort meer

Staghouwer denkt dat de uitbetaling op korte termijn relatief eenvoudig kan worden uitgevoerd. Hij wil aansluiten bij de bestaande structuren van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid door een koppeling aan lopende subsidieprogramma's onder het Europees landbouwgarantiefonds. Over de precieze uitwerking zal de minister de Tweede Kamer op korte termijn berichten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer