Britten exporteren minder voedsel naar Europese Unie sinds brexit

Het Verenigd Koninkrijk exporteerde vorig jaar 17 procent minder voedsel naar de Europese Unie dan in 2019, het laatste jaar voor brexit. De vlees- en zuivelexport nam met meer dan 20 procent af. Dat blijkt uit cijfers van het British Agricultural Bureau (BAB).

Britten+exporteren+minder+voedsel+naar+Europese+Unie+sinds+brexit
© Dirk Hol

Het Verenigd Koninkrijk (VK) exporteerde in 2021 voor 16,76 miljard euro aan voedsel en levende dieren, waarvan 10,75 miljard euro aan de EU. De totale exportwaarde van Brits voedsel en dieren bedroeg in 2019 nog ruim 19,1 miljard euro. Sindsdien nam met name de uitvoer richting de EU met 17 procent fors af, voor de rest van de wereld lag het 2 procent lager.

De sterkste afname in export naar Europa geldt voor de relatief kleine Britse exportmarkten groente, fruit en suiker, waar een daling van 37 procent werd genoteerd. De zuivelexport (inclusief eieren) daalde 20 procent en vlees leverde 21 procent in. BAB ziet in de maandelijkse exportcijfers inmiddels een stabilisatie ontstaan en vermoedt dat de export vanuit het VK nu op een 'nieuw normaal'-niveau zit.


Import groeit langzaam

Aan de andere kant nam de Britse import vanuit de EU 13 procent af in dezelfde periode, tegenover een toename van 4 procent vanuit de rest van de wereld. BAB constateert dat de import vanuit de EU langzaam weer groeit, maar nog altijd niet op het niveau is van voor de coronapandemie en brexit.

De import wordt bemoeilijkt door nieuwe grensregelingen, blijkt uit een recent rapport van de Public Accounts Committee van het Britse parlement. Commissievoorzitter Meg Hillier stelt dat 'brexit beloofde Britse bedrijven te bevrijden' van de administratieve rompslomp en hun bijdrage aan de economie te maximaliseren. 'De enige waarneembare impact is vooralsnog hogere kosten, papierwerk en grensvertragingen.'

Afgelopen week werd ook bekend dat de Nederlandse regering 500 miljoen euro beschikbaar stelt voor Nederlandse ondernemers die te maken hebben met negatieve gevolgen van de brexit. Dat geld is afkomstig uit de Europese Brexit Adjustment Reserve.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer