Duitse ISN kritisch over subsidie particuliere opslag varkensvlees

Marktpartijen kunnen sinds vrijdag 25 maart subsidie aanvragen voor de particuliere opslag van varkensvlees. De belangenbehartigingsorganisatie voor Duitse varkenshouders ISN is hier tegen. Nu er sprake is van marktherstel doen de subsidies meer kwaad dan goed.

Duitse+ISN+kritisch+over+subsidie+particuliere+opslag+varkensvlees
© Twan Wiermans

Aanvragen voor subsidie op particuliere opslag kunnen tot 29 april worden ingediend. Om voor deze steun in aanmerking te komen, moet het vlees gedurende een periode van 60, 90, 120 of 150 dagen van de markt worden gehouden. Ondanks de wijdverbreide scepsis van de lidstaten in het Speciaal Comité Landbouw (SAL) over de invoering van de subsidies, stemden 24 lidstaten voor de maatregel in het Comité van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

Op de SAL-bijeenkomst vorige week uitten onder meer Spanje, Italië en Polen hun scepsis over de hulp 'op dit moment'. Ook Duitsland wees op het recente marktherstel. De Duitse regering noemde bovendien het feit dat de vleessector tijdens het barbecueseizoen opgeslagen varkensvlees flexibel wil kunnen inzetten.


Pseudo-oplossingen

ISN-directeur Torsten Staack noemt de particuliere opslag niet het juiste instrument om de varkenshouders uit het rood te helpen. De subsidies voor particuliere opslag hebben volgens hem op dit moment totaal geen zin. Hij beschuldigde de verantwoordelijken in Brussel ervan dat zij boeren 'pseudo-oplossingen' presenteren.

Staack noemt de EU-subsidie ??voor particuliere opslag 'bijzonder onbegrijpelijk'. Bovendien heeft het verleden aangetoond dat, zelfs als sprake is van kortetermijnontlasting van de markt door particuliere opslag, de opgeslagen hoeveelheden het dringend noodzakelijke marktherstel merkbaar vertragen. 'Ze schaden meer dan ze baten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer