Gezant Buitenlandse Zaken: EU moet handel in stand houden

De landen in de Europese Unie moeten er alles aan doen om de handel in voedsel met andere landen in stand te houden. Op die manier blijft de voedselproductie in landen efficiënt en duurzaam, ook in tijden van oorlog. Dat stelt Jacob Waslander, namens het ministerie van Buitenlandse Zaken gezant in het Midden-Oosten en Noord-Afrika op de gebieden water, energie en voedsel.

Gezant+Buitenlandse+Zaken%3A+EU+moet+handel+in+stand+houden
© Roel Dijkstra

Waslander was donderdag een van de sprekers op een door Wageningen University & Research en de Kyiv School of Economics georganiseerd webinar over de impact van de Oekraïne-oorlog op de wereldvoedselmarkt.

Waslander verwees naar landen in het Midden-Oosten die in het streven naar minder afhankelijkheid van voedselimport gewassen telen in de woestijn. 'Dat is niet duurzaam in een land waar hitte en warmte belangrijke issues zijn', vindt Waslander. 'Ik zou de landen in de EU willen oproepen om de handel in voedsel open te houden, zodat de voedselproductie in andere landen maximaal gebruikt kan worden. Op die manier blijft de voedselproductie efficiënt en duurzaam.'

Nederland is voor mais maar voor 2,9 procent zelfvoorzienend, bleek uit de presentatie van Mariia Bogonos van de Kyiv School of Economics. 38,1 procent van de in ons land gebruikte en verwerkte mais komt uit Oekraïne. Volgens Bogonos zal Oekraïne dit jaar voldoende voedsel voor eigen gebruik kunnen produceren. Maar met 39 procent minder mais, 33 procent minder tarwe en 12 procent minder zonnebloemolie is het effect op de export groot, verwacht zij.


'Sterkste landbouwlanden'

Donderdag sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de Tweede Kamer toe. Hij vroeg daarbij aandacht voor de wederopbouw van zijn land als de Russische invasie ten einde is. Hij benoemde speciaal de landbouw.

'Ons land kan een van de sterkste landbouwlanden van de wereld zijn', sprak Zelensky. Hij verweet Rusland ook 'honger te brengen' naar Oekraïne en de rest van de wereld. Het leger van Poetin probeert volgens hem ook de landbouw in zijn land te vernietigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer