EU-landen vragen om herkomstlabel op alle etenswaren

Veertien lidstaten van de Europese Unie willen dat er voor alle etenswaren nieuwe Europese etiketten komen waarop de herkomst van de ingrediënten wordt vermeld. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de groeiende vraag van consumenten naar lokaal geproduceerd voedsel en wordt ook de positie van de boer in de voedselketen verstevigd.

EU%2Dlanden+vragen+om+herkomstlabel+op+alle+etenswaren
© Twan Wiermans

Die oproep aan de Europese Commissie is maandag in Brussel gedaan door Duitsland en Oostenrijk. De oproep werd ondersteund door België, Bulgarije, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje. De landen eisen een wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een verplichte EU-brede 'etikettering van oorsprong'.

In de Europese Unie (EU) moeten verse groenten en fruit, onbewerkte eieren, verpakt varkensvlees, schapenvlees, geitenvlees, gevogelte en verpakt en onverpakt rundvlees hun oorsprong al hebben aangegeven. Bij vis en visserijproducten moet het vangstgebied worden vermeld. Maar waar de basisingrediënten van bewerkte voedingsmiddelen vandaan komen, is voor de consument tegenwoordig bijna niet meer te zeggen.


Verscheidene EU-landen hebben naast de al bestaande Europese regels ook eigen nationale 'verplichtingen' voor de etikettering van voedselproducten. Maar tot nu toe zijn de lidstaten het niet eens over wat er wel of niet op moet staan. Sommigen willen er ook een 'gezondheidsadvies' op, wat anderen nou juist niet willen.

Nederland heeft zich met enkele andere landen aangesloten bij de van oorsprong Franse Nutriscore. Italië heeft vorige week een eigen label gelanceerd omdat het vindt dat het Franse keurmerk nadelig is voor mediterrane producten met olijfolie.

Onlangs hebben in België veehouders een nieuw keurmerk gelanceerd om vlees van Belgisch Witblauwrunderen te promoten in de horeca.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer