EU-landen eens over CO2-heffing op 'vieze' import

De Europese ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over een Europese koolstofbelasting op 'vuile' import uit niet-EU-landen. De heffing 'aan de grens', aangeduid met Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een van de belangrijkste onderdelen van de Green Deal-klimaataanpak van Eurocommissaris Frans Timmermans.

EU%2Dlanden+eens+over+CO2%2Dheffing+op+%27vieze%27+import
© Peter Smit

De Nederlandse PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim werkt als rapporteur namens het Europees Parlement aan de wetsvoorstellen voor de Green Deal. Hij is aangenaam verrast over de snelle overeenkomst van de EU-landen, maar ook kritisch.

'Het is veelbelovend dat Europese lidstaten het zo snel met elkaar eens zijn dat ook bedrijfstakken buiten Europa aan de slag moeten om de CO2-uitstoot te beperken. Maar het akkoord van de ministers van Financiën laat nog veel vragen onbeantwoord over belangrijke details van deze CBAM', stelt Chahim.


Bedrijven in Europa betalen al langer voor hun CO2-uitstoot. Om een gelijk speelveld te behouden met de industrie buiten Europa, krijgen zij gratis emissierechten ter compensatie. Het is de bedoeling dat deze rechten bij invoering van de CBAM-wetgeving worden afgebouwd en op den duur verdwijnen.


Olifant in de kamer

Maar in het dinsdag bereikte akkoord wordt niets vermeld over de afbouw van de gratis uitstootrechten. Chahim: 'Precies die olifant in de kamer blijft onbesproken. Laten we niet vergeten dat CBAM in de eerste plaats een klimaatmaatregel is. Deze maatregel is erop gericht te vermijden dat vervuilende Europese productie verhuist naar buiten de EU. Maar voor mij is het kraakhelder: geen CBAM zonder duidelijkheid over uitfasering van vrije emissierechten.'

Het Europees Parlement is nog bezig met het bepalen van zijn positie over CBAM. Onder leiding van Chahim worden de ruim 1.300 amendementen behandeld die er op het wetsvoorstel binnenkwamen. Naar verwachting stemt het Europees Parlement op 11 mei over CBAM, waarna het in triloogonderhandeling met de lidstaten het wetsvoorstel tot een finaal akkoord zal brengen.

Gelijke spelregels

Die nieuwe wetgeving gaat gevolgen krijgen voor de handelsverdragen die de EU met niet-EU-landen kan sluiten. Het niet toepassen van 'gelijke spelregels' heeft er al toe geleid dat het Mercosur-verdrag met Zuid-Amerikaanse landen nog niet kan worden goedgekeurd.

De nieuwe koolstof-importheffing gaat vooralsnog alleen gelden voor cement, kunstmest, staal, ijzer, aluminium en stroom. Het raakt de voedsel- en landbouwproductie daardoor in geringe mate.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer