NVWA voert nieuwe eisen in voor EU-handel planten voor opplant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat voor de handel binnen de Europese Unie (EU) vanaf 11 april nieuwe of gewijzigde eisen invoeren voor diverse planten die bestemd zijn voor opplant.

NVWA+voert+nieuwe+eisen+in+voor+EU%2Dhandel+planten+voor+opplant
© Vidiphoto

De NVWA wil met deze verplichtingen verdere verspreiding van enkele quarantaineorganismen binnen de EU voorkomen. Ook komen er veranderingen voor Regulated Non-Quarantine Pests (RNQP). Alle EU-landen moeten aan de nieuwe of gewijzigde eisen voldoen.

Overige bestaande eisen blijven van kracht. Daaronder valt onder meer de verplichting van afwezigheid van alle quarantaineorganismen. De voorschriften gelden niet voor weefselcultuur, zaad en pollen. Daarnaast komen er eisen voor planten bestemd voor opplant naar bepaalde beschermde gebieden.


PZ-aanduiding

Voor handel van betreffende planten naar het genoemde gebied moet met de Plant Passport (PZ)-aanduiding op het plantenpaspoort worden verklaard dat aan de eis is voldaan. Deze verplichtingen zijn vanaf 11 april te raadplegen op de website van de NVWA.


EU-isolaten van Phytophthora ramorum krijgen per 11 april de RNQP-status. Deze gaat gelden voor een bredere reeks waardplanten en er wijzigen extra eisen. Isolaten van buiten de EU houden de quarantainestatus. Enkele quarantaineorganismen kunnen in de hele EU fikse schade geven. Vanaf 11 april komen daar nieuwe organismen bij.


Nieuwe Q-organismen

Dit betreft het wortelknobbelaaltje Meloidogyne enterolobii, schorskever Euwallacea fornicatus, drie boktorren van het geslacht Apriona, spintmijt Eotetranychus lewisi en Lycorma delicatula, oftewel gevlekte lantaarndrager. Alle Begomovirussen en fruitvirussen hebben momenteel een quarantainestatus. Dat geldt ook voor enkele insectengroepen en aardappelvirussen. Vanaf 11 april hebben alleen bepaalde soorten en geslachten nog deze status.

De lijst met quarantaineorganismen is per 11 april te vinden op de website van de EU en op de website van de NVWA. De wijzigingen hebben geen invloed op de eisen voor de handel binnen de EU. Overigens behouden de niet-Europese schorskevers (Scolytinae), waar Euwallacea fornicatus toe behoort, wel de quarantainestatus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer