Frankrijk start vaccinatieproef tegen vogelgriep

Frankrijk is een vaccinatieproef gestart tegen hoogpathogene vogelgriep. Als deze slaagt, worden de resultaten aangeboden aan de Europese Unie. De ministers van landbouw moeten dan beslissen of vaccinatie van pluimvee wordt toegestaan. Dat gebeurt op z'n vroegst volgend jaar.

Frankrijk+start+vaccinatieproef+tegen+vogelgriep
© Henk Riswick

Bij een Franse proefboerderij zullen twee testen worden uitgevoerd op twee groepen eenden, met twee verschillende middelen. Er wordt eerst een proef gedaan met een kleine groep dieren en daarna met een grote groep. Er zullen twee vaccins worden getest: één geproduceerd door het Franse Ceva, de andere door Boehringer Ingelheim.

De studie bestaat uit het verzamelen van gegevens over het vermogen van de vaccins om watervogels te beschermen en de uitscheiding en verspreiding van het virus te beperken. De proef zal worden uitgevoerd onder toezicht van dierenartsen, de nationale veterinaire school van Toulouse en Franse overheidsdiensten. De proef wordt later uitgebreid naar een tiental boerderijen, meldt het Franse landbouwministerie.


Ophokplicht en transportverboden

Als de conclusies gunstig zijn, zou vaccinatie op zijn vroegst volgend jaar in Europa mogelijk zijn. Frankrijk maakte tegelijkertijd bekend dat de ophokplicht en transportverboden 'vanwege gunstige omstandigheden' in grote delen van het land worden ingetrokken, behalve in de zwaarst getroffen westelijke provincies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer