Negende vogelgriepuitbraak Lunteren

Een pluimveebedrijf met opfokleghennen in het Gelderse Lunteren is besmet geraakt met vogelgriep. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene H5-variant. Het is daarmee het negende besmette bedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 90.000 dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Negende+vogelgriepuitbraak+Lunteren
© Koos v.d. Spek

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 32 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op signalen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de screening en monitoring na andere besmettingen in het gebied.

In de 10 kilometerzone liggen nog 248 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd. Dat gebeurde na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.Het vervoersverbod in de 10 kilometerzone heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Vervoersverbod risicovogels regio 7 en 10

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden, geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in regio 10 Gelderse Vallei Zuid. Die was al ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april 2022: zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio.

Daarnaast geldt nog het vervoersverbod voor risicovogels voor regio 7 Gelderse Vallei Noord. Op het vervoersverbod voor risicovogels in regio 7 en regio 10 geldt onder strikte voorwaarden een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.


Tekst gaat verder onder kaart:

Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Bezoekverbod hele bedrijf

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Noodzakelijke bezoekers dienen verder verplicht te douchen. In de Gelderse Vallei geldt het bezoekverbod voor alle bedrijfsgebouwen en het hele erf van pluimveebedrijven. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht: behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels) geldt een afschermplicht. Het gaat dan bijvoorbeeld om dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels.


Meer informatie

Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit afschermen het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. In het kader van de besmetting op de locatie in Lunteren wordt een traceringsonderzoek verricht naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer