Achtste uitbraak vogelgriep Lunteren

Een bedrijf met leghennen in het Gelderse Lunteren is getroffen door vogelgriep. Het is daarmee het achtste bedrijf sinds 10 maart. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 50.000 dieren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Datzelfde lot wacht ook twee bedrijven in de 1 kilometerzone.

Achtste+uitbraak+vogelgriep+Lunteren
© Twan Wiermans

Van de vijf bedrijven binnen de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf staan er al drie leeg. De overige twee bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding van virus naar omliggende bedrijven te voorkomen. De bedrijven liggen in een pluimveedichtgebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.

Binnen de 3 kilometerzone liggen 37 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze de komende veertien dagen intensief gemonitord op signalen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de screening en monitoring na andere besmettingen in het gebied.

In de 10 kilometerzone liggen nog 196 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod is afgekondigd, na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.


Vervoersverbod Gelderse Vallei

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden, geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de regio 7 Gelderse Vallei Noord die hierbij aansluit; zie de RVO-dierziektenviewer voor de betreffende regio.


Risicovogels

Verder geldt nog het vervoersverbod voor risicovogels voor regio 10 Gelderse Vallei Zuid die al was ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april 2022. Op het vervoersverbod voor risicovogels in regio 7 en regio 10 geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.


Tekst gaat verder onder kaart:

Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Verplicht in- en uitdouchen

In deze besmette regio geldt een strikt bezoekverbod dat niet alleen geldt voor de pluimveestallen, maar ook alle gebouwen en het hele erf. Alleen strikt noodzakelijke bezoekers mogen het bedrijf bezoeken, maar alleen na verplicht in- en uitdouchen. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht, behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels geldt een afschermplicht. Het gaat daarbij om hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels, bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels.


Meer informatie

Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. In het kader van de besmetting op de locatie in Lunteren wordt een traceringsonderzoek verricht naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer