Vogelgriep Gelderse Vallei lijkt verspreid tussen bedrijven

De vogelgriep die de afgelopen twee weken pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei teisterde, lijkt verspreid tussen de bedrijven onderling. Waarschijnlijk zijn eerst twee bedrijven in het gebied besmet geraakt door wilde vogels. Het virus kon zich daarna naar andere plekken in het gebied verplaatsen, wijst onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research uit.

Vogelgriep+Gelderse+Vallei+lijkt+verspreid+tussen+bedrijven
© Twan Wiermans

De afgelopen twee weken zijn bij zeven bedrijven in de Gelderse Vallei minstens 430.600 besmette kippen en 11.500 besmette eenden geruimd. Pluimveebedrijven binnen 1 kilometer van de vogelgriepbesmetting zijn ook geruimd. Onderzoekers van Wageningen University & Research troffen bij de analyse van de virussen twee clusters van besmettingen aan.

Binnen zo'n cluster lijkt de genetische code van het hoogpathogene vogelgriepvirus erg op elkaar. Dat wijst erop dat wilde vogels eerst twee bedrijven hebben besmet en dat het virus zich daarna tussen bedrijven verspreidde, legt Nancy Beerens uit. Zij is het hoofd van het Nederlands Referentie Laboratorium voor Aviaire Influenza.

Aparte besmettingen

Eerdere vogelgriepuitbraken dit seizoen waren vrijwel allemaal het gevolg van aparte besmettingen, stellen de onderzoekers. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft sinds de uitbraken van de vogelgriep de bezoekersregeling aangescherpt. Daarnaast worden pluimveehouders in de regio opgeroepen om de adviezen en hygiëneregels strikt na te leven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer