Minister zet in op voorkomen nieuwe uitbraken vogelgriep

Minister Henk Staghouwer van LNV wil er alles aan doen om nieuwe uitbraken van vogelgriep in de Gelderse Vallei te voorkomen. Dat stelde hij dinsdagmiddag in een gesprek met vier pluimveehouders en de burgemeesters en wethouders van Barneveld en Ede in het gemeentehuis van Ede. Eventuele aanvullende maatregelen zullen vergaand zijn.

Minister+zet+in+op+voorkomen+nieuwe+uitbraken+vogelgriep
© Nieuwe Oogst

Volgens de minister ging het gesprek vooral over de impact van ruimingen, meldt hij aan Omroep Gelderland. 'Het is niet de bedoeling om op deze manier van je beesten af te geraken.' Staghouwer meldt naderhand aan de omroep dat hij op dit moment niet meer kan doen. 'We zijn aan het nadenken over nadere maatregelen, maar die zijn zeer vergaand.'

Voor voorzitter Kees de Jong van de LTO-vakgroep Pluimvee is het met de vogelgriepsituatie in de Gelderse Vallei iedere dag spannend. Komen er nieuwe bedrijven bij of niet? 'Op dit moment zijn er geen verdenkingen en daarmee is het nu bijna drie dagen rustig. Maar het blijft afwachten. Elke dag die we winnen, is er één', stelde hij dinsdagmiddag.


De Jong is het daarnaast eens met de onlangs genomen verscherpte maatregelen in de Gelderse Vallei. Zo geldt het bezoekverbod voor het erf en alle andere gebouwen die worden gebruikt voor de normale bedrijfsvoering. 'Wat ons betreft, moeten we met elkaar zo ver mogelijk van de risicorand afblijven', vertelt hij.

Naar de oorzaak is het volgens De Jong nog gissen. 'Er wordt gedacht aan overdracht tussen bedrijven, maar hoe dat precies vorm heeft gehad, is niet bekend. We zien twee clusters en die lijken niet uit dezelfde haard afkomstig. Dat dezelfde wilde vogel op vijf plekken is geweest, lijkt me ook niet aannemelijk.'

Wel heeft de vakgroepvoorzitter het idee dat de druk vanuit de natuur minder wordt. 'Voorgaande jaren was eind april de meeste druk ervan af. En gelukkig is het in andere regio's nu stil met besmettingen.' In het Schaffelaarsebos in Barneveld zijn wel dode wilde vogels gevonden met vogelgriep, meldde dezelfde omroep afgelopen weekend.


Harde wind

De Jong hoort ook meerdere theorieën over het weer. 'Met vermoedens moet je de krant niet halen, maar met een harde wind kan het snel gaan met de virusverspreiding. Met 5 meter per seconde komen ventilatielucht en veertjes snel een heel eind.'

Het vermoeden dat dit een rol kan spelen, komt volgens de vakgroepvoorzitter ook voort uit de ervaringen van de afgelopen maanden. 'Dit voorjaar hadden we een paar stormen. Twee weken later – de incubatietijd – waren er meer uitbraken. In maart was het droog en gebeurde er niets. Begin april kende weer regen en wind en toen was het enkele weken later opnieuw bingo.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer