Markt profiteert van kleiner areaal fritesaardappelen

Het afzetseizoen voor fritesaardappelen van oogst 2021 wordt gekenmerkt door een goede balans tussen vraag en aanbod. Dat resulteert tot dusver in gemiddelde beursnoteringen bij PotatoNL van 17,15 euro voor fritesaardappelen in categorie I en 20,30 euro voor categorie II.

Markt+profiteert+van+kleiner+areaal+fritesaardappelen
© Niels van der Boom

Op de aardappeltermijnmarkt EEX in het Duitse Leipzig zijn vorige week de laatste aprilcontracten voor fritesaardappelen afgehandeld op ongeveer 21 euro per 100 kilo. Daarmee komt er een eind aan een contract waarvoor vanaf begin 2021 nooit lager is genoteerd dan 15 euro per 100 kilo.

In de vroege zomer van 2021 tikte de termijnnotering al bijna 20 euro aan. Dat was op een moment dat er twijfels waren over de hectareopbrengsten vanwege het late voorjaar en vanwege verruiming van de afzetmogelijkheden na eerdere beperkingen door corona. Later kwam hier een correctie op toen de producties toch leken mee te vallen.

Opnieuw oplopende coronabesmettingen in Nederland en omliggende landen zorgden november 2021 voor een dip in de noteringen tot een niveau van 17 euro. Ook daarop volgde een herstel en uiteindelijk bereikte de termijnnotering voor fritesaardappelen op levering in april rond half februari het hoogste niveau met ongeveer 23 euro.


Aflandperiode

De noteringen voor de actuele markt bij PotatoNL laten een vergelijkbaar beeld zien. Gerekend vanaf het begin van de aflandperiode komt de gemiddelde notering voor fritesaardappelen in categorie I, dat is voor grootschalige verwerking, op 17,15 euro per 100 kilo. De noteringen lopen uiteen van 11 euro rond eind september tot 25 euro in februari.

In categorie II, bijvoorbeeld aardappelen voor verse frites, komt de gemiddelde notering van PotatoNL op 20,30 euro. De categorie bereikte afgelopen week de hoogste notering met 30 euro. Voor beide categorieën geldt overigens dat de bandbreedte tussen onderkant en bovenkant van de notering vaak groot is, soms wel 5 euro of meer. Dat heeft te maken met het ras en ook de kwaliteitsverschillen.

De redelijke prijsvorming in het afzetseizoen voor fritesaardappelen van oogst 2021 is te danken aan de goede balans tussen vraag en aanbod. De markt profiteert van het kleinere areaal in West-Europa, waardoor er eigenlijk nooit te veel aanbod was. Verder heeft de verwerkende industrie steeds een goede capaciteit kunnen draaien. Er was dus steeds genoeg vraag, omdat de beperkingen vanwege de coronacrisis relatief meevielen.


Bijna 500.000 hectare

De EU4-landen binnen de North-western European Potato Growers (NEPG), te weten Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, startten het aardappelseizoen met een daling van het aardappelareaal met 4,6 procent. Het teeltoppervlakte in de vier landen was bijna 500.000 hectare en dat is vrijwel gelijk aan het meerjarig gemiddelde.

De totale aardappelproductie voor 2021 werd geraamd op 22,7 miljoen ton. Voor de vier landen samen is dit 3,3 procent minder dan in 2020, maar wel 2,8 procent meer dan het meerjarig gemiddelde. Telersorganisaties als NEPG en ook LTO en NAV benadrukken overigens steeds dat de hogere opbrengstprijzen dit jaar hard nodig zijn om de hogere productiekosten te compenseren. Zowel LTO als NAV berekenden eerder al dat de kostprijs voor aardappelen de afgelopen twee jaar met enkele euro's per 100 kilo steeg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer