Middelenafzet in Europese Unie redelijk stabiel

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen bleef in de periode 2011 tot en met 2020 in de Europese Unie (EU) redelijk stabiel. De afzet fluctueerde in die tien jaar tussen 330.000 en 370.000 ton.

Middelenafzet+in+Europese+Unie+redelijk+stabiel
© Han Reindsen

De middelenverkoop lag in 2020 op 346.000 ton, blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Het grootste aandeel in deze verkoop hadden de fungiciden met 43 procent. Herbiciden hadden een inbreng van 35 procent, terwijl het bij 14 procent om insecticiden ging. Van de fungiciden was in 2020 zo'n 57 procent anorganisch.

Uit de cijfers van Eurostat blijkt verder dat de grootste landbouwlanden in de EU, in alfabetische volgorde zijn dat Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, de meeste bestrijdingsmiddelen hebben gekocht. Die lidstaten zijn goed voor ongeveer twee derde van de afname.


Sterkste daling in Tsjechië

De afname per land ontwikkelde zich in die tien jaar wel verschillend. Zo daalde de afzet in Tsjechië het sterkst met bijna 40 procent. De grootste stijging werd bereikt in Letland, waar een plus van ruim 75 procent werd genoteerd. Ook Oostenrijk behoort tot de grote groeiers: de middelenverkoop steeg hier 60 procent.In Nederland bedroeg de verkoopdaling 10 procent in het tijdsbestek 2011 tot en met 2020, tonen de cijfers van Eurostat verder aan. Ook in Portugal, Denemarken, Roemenië, België, Ierland, Italië, Zweden, Slovenië en Cyprus daalde de afzet. In Duitsland en Frankrijk was er sprake van een geringe stijging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer