Al ruim 2.400 hectare suikerbieten overgezaaid door korstvorming

De veldopkomst van suikerbieten valt door het droge weer vooral in de noordelijke kleigebieden niet mee. Dat weerbeeld lijkt de komende tijd aan te houden en daarom verwacht Cosun Beet Company dat er nog meer bieten worden overgezaaid.

Al+ruim+2%2E400+hectare+suikerbieten+overgezaaid+door+korstvorming
© Twan Wiermans

Het areaal overgezaaide suikerbieten is inmiddels landelijk toegenomen tot 2.400 hectare. In meer dan de helft van de gevallen (1.500 hectare) is korstvorming daarvoor de reden. Daarmee is het areaal overzaai nu al hoger dan in 2015, toen ook korstvorming op de noordelijke klei voor een vergelijkbare hoeveelheid overzaai zorgde.

Het aantal percelen dat wordt overgezaaid stijgt, verwacht Cosun. Enkele telers laten het besluit tot overzaai afhangen van de verwachte neerslag, maar de komende tijd blijft het waarschijnlijk droog. Op plekken waar beregening mogelijk is, worden overgezaaide bieten beregend voor een vlotte opkomst.
Goede veldopkomst Zuidwesten

In het zuidwestelijke deel van Nederland is de veldopkomst juist goed verlopen met gemiddeld een zeer goede stand, laat Cosun weten. Ook in West-Brabant (39 hectare), Limburg (25 hectare) en in Gelderland (15 hectare) zijn weinig bietenpercelen overgezaaid. In Noord- en Zuid-Holland (296 hectare) en Oost-Brabant (297 hectare) zijn naast de noordelijke kleigebieden relatief veel bieten overgezaaid.


Na korstvorming (63 procent) is vorstschade (17 procent) een belangrijke reden voor overzaai. Volgens Cosun zorgt het droge weer ervoor dat onkruiden afharden. Voor een goede onkruidbestrijding geeft kennisinstituut IRS het advies om de doseringen in het lagedoseringensysteem te verhogen.


Schoffelen en wiedeggen

Akkerbouwers kunnen volgens het IRS vanaf het twee-tot vierbladstadium bieten schoffelen, waarmee onkruiden tot het vierbladstadium kunnen worden ondergewerkt. Vanaf het vierbladstadium kunnen kiemende onkruiden met een wiedeg worden verwijderd.

Verder meldt het bieteninstituut dat in steeds meer gebieden schadedrempels van bladluizen worden overschreden. Zo zijn ook voor Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Zuid-Limburg deze week bladluiswaarschuwingen verzonden. Telers kunnen de actuele bladluissituatie via de website van het IRS volgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer