Fokke de Jong aardt 'als een speer' Bildstars aan

Akkerbouwer Fokke de Jong in het Noordoost-Friese Ternaard aardde deze week onder ideale omstandigheden consumptieaardappelen aan.

Fokke+de+Jong+aardt+%27als+een+speer%27+Bildstars+aan
© Burt Sytsma Photography

Met het groter maken van de ruggen voorkomt De Jong dat de aardappelen buiten de rug groeien en groen worden. 'Het ging als een speer. Het is prachtig weer. De grond is mooi.' Donderdag freesde de Friese boer de laatste aardappelen.

De akkerbouwer heeft 10 hectare consumptieaardappelen en 60 hectare pootaardappelen. Verreweg het grootste gedeelte van de consumptieaardappelen verkoopt hij aan huis, ongeveer een kwart gaat naar de groothandel.


Aardappelautomaat

'Mijn opa deed al in 1955 aan huisverkoop. Sinds anderhalf jaar hebben we een aardappelautomaat op het erf. Een flinke investering, maar het loopt hartstikke goed. De winkel is nooit dicht. Zelfs midden in de nacht komen mensen voor een bakje aardbeien of zakje appels.'

Voor De Jong en zijn vrouw Femmy zorgt de automaat ook voor een stukje gemak. 'Eerder ging de bel en moest ik vanuit de loods als de brandweer naar de winkel. Sommige klanten hadden dan al voor de tweede keer op de bel gedrukt.'

De ondernemer verwacht in juni de eerste aardappelen, de vroege Eigenheimers, te rooien. Daarna volgen de Bildstars. 'Wij hebben voor de aardappelen gewerkt, nu is het tijd dat de aardappelen voor ons gaan werken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer