Neerslagtekort: Brabantse Delta stelt onttrekkingsverbod in

Waterschap Brabantse Delta heeft sinds 3 mei de eerste onttrekkingsverboden van oppervlaktewater van het jaar ingesteld. In vijf stroomgebieden geldt vanaf dinsdag 3 mei een onttrekkingsverbod: Dongevallei (verbod op grasland), Brandse Vaart en zijbeken, Kibbelvaart , Lokkervaart en Bosloop, De Wouwse Gronden Oost, Bleekloop en Zoom.

Neerslagtekort%3A+Brabantse+Delta+stelt+onttrekkingsverbod+in
© Twan Wiermans

Daarnaast zijn de standaard beregeningsverboden van kracht. Dit betekent dat tot 1 juni in vier zuidelijke regio’s van Brabant geen grondwater mag worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Het gaat om de regio's Boven-Dommel, Beneden-Dommel, Boven Aa en Brabantse Delta Oost.

ZLTO luidt de noodklok over de voorjaarsdroogte. Er is al veel gezaaid en die zaden blijven droog in de grond. Het is volgens de organisatie de vraag hoeveel van deze zaden tot wasdom komen en geoogst kunnen worden. Bestuurslid Janus Scheepers vreest dat de voedselproductie voor mens en dier lager gaat uitvallen.


Neerslagtekort

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) stelt in de droogtemonitor van 3 mei dat het neerslagtekort in Nederland de komende weken verder omhoog gaat. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt nu al 60 millimeter. De komende twee weken wordt weinig neerslag verwacht en de temperaturen gaan licht omhoog gaan.


Het neerslagtekort bevindt zich op een niveau dat ongeveer eens in de twintig jaar voorkomt. Daarmee kan 2022 worden gerekend tot de vijf droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1906. De SPI1, de maat voor de hoeveelheid neerslag van afgelopen maand ten opzichte van andere jaren, gaat sterk dalen (droger) doordat de laatste significante hoeveelheid neerslag begin april viel.


Aanvoer nog voldoende

De wateraanvoer vanuit de Rijn en de Maas is aan de lage kant maar voldoende, analyseert de LCW. Vanwege het neerslagtekort zal in veel gebieden meer beregend worden dan andere jaren in mei. Er is voldoende water beschikbaar in het hoofdwatersysteem om aan de totale watervraag in Nederland te voldoen.

Het grondwaterpeil kende begin april nog een piek vanwege de neerslag in die periode. Sindsdien is weinig neerslag gevallen, waardoor het grondwaterpeil langzaam zakt. In het zuiden van het land zijn de grondwaterstanden voor de meeste meetpunten onder normaal terwijl in het midden en noorden de grondwaterstanden nog grotendeels boven of rond normaal zijn.

De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer